Hogyan néz ki a hemodialízis a gyakorlatban?

dialízis, vese, lelet, vérkép, vizelet, labor, laboreredmények, vesefunkció, kreatinin, clearance, kreatininclearance

Hogyan néz ki a hemodialízis a gyakorlatban? Hol végzik és meddig tart?

A hemodialízis általában dialízisközpontokban történik. Ezek a dialízishez szükséges speciális berendezésekkel felszerelt intézmények. A dialízisközpontban a betegek étkezési tanácsokat és szociális segítséget is kaphatnak.

A betegeknek általában heti háromszor kell kezelésre járniuk a központba. Például minden hétfőn, szerdán, pénteken, vagy minden kedden, csütörtökön, szombaton. A kezelés előtt a betegnek meg kell mérniük a testtömegüket, hogy az utolsó dialízis óta felgyülemlett folyadék mennyiségét megmérjék. Ezután egy székben foglalnak helyet, amely olyan mint a reptéri várókban. A graftot vagy a fisztulát (azaz az artéria és a véna összeköttetését) alaposan megtisztítják, majd két tűt szúrnak bele. Az egyiken keresztül folyik a vér a gépbe, hogy megtisztuljon. A másik tű pedig visszavezeti a gép felől érkező vért a páciens testébe.

A kezelés időtartama 2,5–4,5 óra. Ezalatt a dialízisközpont kollégái gyakran ellenőrzik a vérnyomást, és aszerint állítják a dialíziskészüléket, hogy a megfelelő mennyiségű vér távozzon egyszerre a páciens testéből. A betegek olvashatnak, tévézhetnek, alhatnak vagy egyéb munkát végezhetnek a kezelés alatt. Esetenként a rendkívül aktív betegeknek megengedhetik, hogy az otthonukban végezzék el a dialízist (otthoni hemodialízis).

Tudni szeretné, hol lehetne a bomlástermékek a szintjét, azaz a vesefunkciót a leggazdaságosabban magánúton mérni és monitorozni? Árra, nyitvatartási időkre és földrajzi régióra szűrhető magánorvosi szolgáltatás keresőnkben megtalálja, amit keres! Böngésszen adatbázisunkban a www.targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!

Esetleg van már valamilyen lelete, de nehezére esik az eredmény értelmezése? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap.


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük