Mit mér a koleszterinteszt? Miben más, mint a lipid profil teszt? Mi van az otthoni tesztekkel?

érfal, koleszterin, LDL, vérkép, vizelet, labor, HDL, diagnosztika, szívbetegség, coronaria, stroke, érszűkület, érelzáródás

A koleszterintesztek a szervezet koleszterinszintjét mérő vérvizsgálatok.

Előfordulhat, hogy az orvosa egy olyan koleszterintesztet kér, amely csak az alábbiakat mutatja (a rutin vérképben is jellemzően ezek találhatóak meg):

  • Összkoleszterin
  • HDL
  • LDL

A koleszterinszint mellett az orvos kérhet még lipid profil tesztet is, ami sokkal több információt ad. A lipid profil teszt a trigliceridszintet és az egyéb zsírok szintjét is megméri a vérben.

Hogyan készüljek fel egy koleszterinvizsgálatra?

A legpontosabb eredmény érdekében fontos, hogy ne együnk a vérkoleszterin-vizsgálat előtt jó néhány órával. Minden laboratóriumnak megvan a saját szabályzata, így ezen órák száma 9 és 16 között szokott lenni. Vizet ihat ilyenkor.

Mi a helyzet az otthoni koleszterintesztekkel?

Léteznek otthoni, a hatóságok által jóváhagyott koleszterintesztek is, ám ezek pontossága nem mindig olyan jó, mint a hitelesített laborvizsgálatok. Ezek általában csak összkoleszterint mérnek, de van, amelyik HDL-t és LDL-t is képes kimutatni. Ha otthoni tesztet használ, érdemes megvitatnia az eredményeket – például velünk és a házirovosával! Fontos tudni, hogy ezek természetükből fakadólag sosem lesznek olyan pontosak, mint egy laboratóriumi teszt, de monitorozásra kényelmesek és kiválóan használhatóak.

A koleszterinvizsgálat célja, hogy el lehessen dönteni, kell-e kezelni a magas koleszterinszintjét. A kezelés gyakran étrendi és életmódbeli változtatásokat foglal magában a gyógyszerek mellett, ami a koleszterinszint kontroll alatt tartására, illetve a szívbetegség, stroke és perifériás érbetegség kockázatának csökkentésére irányul.

Gyógyszerek nélkül, természetes úton lehet csökkenteni a trigliceridszintet?

A trigliceridszintet gyógyszerek nélkül is lehet csökkenteni. Például étrend-változtatással, az alkoholos vagy cukros italok fogyasztásának csökkentésével, több testedzéssel, fogyással és még sorolhatnánk. Nem több mint 5–10%-os testsúlycsökkentés már csökkentheti a trigliceridszintet.

Tudni szeretné, hol lehetne a különféle koleszterinjei szintjét, a vérben található zsírokat a leggazdaságosabban magánúton mérni és monitorozni? Árra, nyitvatartási időkre és földrajzi régióra szűrhető magánorvosi szolgáltatás keresőnkben megtalálja, amit keres! Böngésszen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!

Esetleg van már valamilyen lelete, de nehezére esik az eredmény értelmezése? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap: https://targenta.org/services_hun.html…


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük