Mi a koleszterin tulajdonképpen?

érfal, koleszterin, LDL, vérkép, vizelet, labor, HDL, diagnosztika, szívbetegség, coronaria, stroke, érszűkület, érelzáródás

A koleszterin egy természetben előforduló zsír, amelyre a szervezetnek szüksége van a létfontosságú vegyületek létrehozásához.

A sejthártya egyik fő alkotóeleme, amely a sejt belső szerkezetét védi, és biztosítja a sejt megfelelő működését. A koleszterin építőeleme is rengeteg hormonnak, például az elektrolitháztartást szabályozó mineralokortikoidoknak, a szénhidrát-anyagcserében részt vevő glükokortikoidoknak és a nemi hormonoknak ideértve a tesztoszteront, az ösztrogént és a progeszteront. A koleszterin a szervezet D-vitamin-termelésének is az egyik építőeleme. A D-vitamin felelős a kalcium-anyagcseréért a szervezetben.

A két leglényegesebb koleszterintípus a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL). Az LDL a rossz koleszterin, amely lerakódik az artériákban, ha túl sok van belőle. A HDL-t szokták jó koleszterinnek nevezni, mert hozzá tud kötődni az LDL-hez, és visszaszállítani a májba, ahol eltávolítja a szervezet.

Bár a koleszterin nagyrészt a bevitt táplálékkal kerül a szervezetbe, a máj is képes termelni annyit, amennyire a szervezetnek szüksége van. A szervezet megpróbálja szabályozni a teljes koleszterinszintet, de amikor túl sok van belőle, a felesleg lerakódik az artériákban. Ez az artériák szűküléséhez vezet, ami növeli a szívroham, a stroke és a perifériás érbetegség kockázatát. Az emelkedett LDL-szint növeli, az emelkedett HDL-szint pedig csökkenti ezen betegségek kockázatát.

Tudni szeretné, hol lehetne a különféle koleszterinjei szintjét, a vérben található zsírokat a leggazdaságosabban magánúton mérni és monitorozni? Árra, nyitvatartási időkre és földrajzi régióra szűrhető magánorvosi szolgáltatás keresőnkben megtalálja, amit keres! Böngésszen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!

Esetleg van már valamilyen lelete, de nehezére esik az eredmény értelmezése? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap: https://targenta.org/services_hun.html…


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük