Mit kell tudni a koleszterinvizsgálatokról általában?

érfal, koleszterin, LDL, vérkép, vizelet, labor, HDL, diagnosztika, szívbetegség, coronaria, stroke, érszűkület, érelzáródás

A koleszterin egy természetes anyag a szervezetben, amely fontos szerepet játszik a szervezet normális működésében.

A koleszterin egy természetes anyag a szervezetben, amely fontos szerepet játszik a szervezet normális működésében.

A koleszterinnek két fő típusa van: a HDL, vagyis a jó koleszterin, amely véd a szívbetegség, stroke és perifériás érbetegség ellen; illetve az LDL, vagyis a rossz koleszterin, amely ugyanezen betegségeknek növeli a kockázatát.

A koleszterinvizsgálatok a teljes koleszterinszintet mérik a vérben, a HDL-t és LDL-t egyaránt. A trigliceridek, a zsírok egy másik fajtáját a vérben szintén megmérhetik.

A koleszterinteszteket általában az orvos kéri a rendelőben, ahol el is végzik vérvételt. Léteznek otthoni tesztek is. Fontos, hogy éhgyomorra kell elvégezni a tesztet. Általában az éhgyomri vizsgálat reggel történik, mielőtt a páciens bármit evett volna aznap. Gyakran 12 órával az utolsó étkezés után lehet csak elvégezni a tesztet. A víz, ízesítetlen tea vagy kávé megengedett, és hidratálás szükséges. Semmilyen más folyadékot nem szabad fogyasztani a vizsgálat előtt. A beteg semmiképpen nem tehet cukrot, édesítőszert, tejszínt vagy tejet az italokba.

Amennyiben vényköteles vagy vény nélküli gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményeket szed, érdeklődjön az orvosánál a teszt előtt.

A koleszterinvizsgálat eredményeit meg kell beszélnie egy egészségügyi szakemberrel, ő majd eldönti, hogy a magas koleszterinszintet kezelni kell-e a szívbetegség vagy a stroke kockázatának csökkentéséhez.

Van esetleg olyan lelete, ahol nehezére esik az eredmény értelmezése? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap: https://targenta.org/services_hun.html…

Tudni szeretné, hol lehetne a különféle koleszterinjei szintjét, a vérben található zsírokat a leggazdaságosabban magánúton mérni és monitorozni? Árra, nyitvatartási időkre és földrajzi régióra szűrhető magánorvosi szolgáltatás keresőnkben megtalálja, amit keres! Böngésszen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük