A felső endoszkópiáról III.

endoszkópia, magánegészségügy, gyomortükrözés, magánrendelés, vizsgálat, gasztroenterológia

Vajon miért utalt be az orvosom endoszkópiára? Ok ez az aggódásra?

A felső endoszkópiát általában a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél lehetséges problémáinak vizsgálatára végzik, illetve felső hasi fájdalom, émelygés, hányás, nyelési nehézség vagy a bélvérzésből eredő vérszegénység kivizsgálására.

A felső endoszkópia a gyomorröntgennél megbízhatóbb vizsgálat, amellyel a készülék hatótávolságán belül pontosabban kimutatható a gyulladás és más kisebb elváltozások, mint pl. a fekély vagy daganat.

A másik nagy előnye a röntgennel szemben, hogy biopsziát (kis szövetdarabot) vagy citológiai mintát (gyengéd kefével néhány sejtet) is lehet vele venni mikroszkópos vizsgálat céljából, hogy kiderítsék milyen elváltozásról van szó, ill. hogy az jó- vagy rosszindulatú (rákos) megbetegedés-e.

Az orvos rengeteg okból kérhet biopsziát, nem feltétlenül gyanakszik rákra. Felső endoszkópiával sok betegség gyógyítható is, a hatótávon belül.

Az endoszkóp csövében bevezethetőek különféle segédműszerek, amelyek sok betegség kezelésére alkalmasak, például szűkület (Schatzki-gyűrű) tágítására, jóindulatú sejtszaporulatok (pl. polipok) kimetszésére, lenyelt tárgyak eltávolítására, vagy gyomor-bélrendszeri vérzés kezelésére fekélyek, hámszövetsérülések esetén.

Ezek a lehetőségek nagyban csökkentették vérátömlesztések és műtétek szükségességét.

Érdekli, hol lehetne ilyen eljárást magánúton igénybe venni és pontosan mennyiért? Keressen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük