Májfunkció-vizsgálat: mik azok az aminotranszferáz enzimek (ALT, AST)?

májfunkció, vérkép, májenzim, alkohol, AST, ALT, GGT, SGOT, laborvizsgálat, májbetegség, zsírmáj, diagnosztika

Az aminotranszferázok olyan kémiai reakciókat katalizáló enzimek, amelyeknél egy aminosav moleula aminocsoportja átkerül egy donor molekuláról egy fogadó molekulára. Innen az „aminotranszferáz” elnevezés.

Az orvosi műszavak laikusok számára néha azért is zavarbaejtőek, mint például ezen enzimeknél is, több, párhuzamosan használt elnevezésük is létezik, amelyek gyakran előfordulnak orvosi és laikus cikkekben is. Például:

  • Az aminotranszferáz másik neve a transzamináz
  • Az aszpartát-aminotranszferáz (AST) enzim más néven szérum glutamát-oxálacetát-transzamináz (SGOT)
  • Az alanin-aminotranszferáz (ALT) enzim más néven szérum glutamát-piruvát-transzamináz (SGPT)

A dolog leegyszerűsítése kedvéért: ALT = SGOT és ALT = SGPT. Ezeket az enzimeket termeli többek közt a máj.

Vannak kéznél leletei, de nem világos, hogy a bennük olvasható értékek, kifejezések mit jelentenek pontosan? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap: https://targenta.org/services_hun.html…

Tudni szeretné, hol tudná májfunkcióját a leggazdaságosabban magánúton mérni és monitorozni? Árra, nyitvatartási időkre és földrajzi régióra szűrhető magánorvosi szolgáltatás keresőnkben megtalálja, amit keres! Böngésszen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük