Májfunkció-vizsgálat: mi az aminotranszferáz enzimek normális szintje a vérben?

májfunkció, vérkép, májenzim, alkohol, AST, ALT, GGT, SGOT, laborvizsgálat, májbetegség, zsírmáj, diagnosztika

Kezdjük ott, hogy normális esetben hol vannak az AST (SGOT) és ALT (aminotranszferáz) enzimek – merthogy NEM a vérben!

Az AST (SGOT) általában több szövetben is megtalálható, pl. a májban, a szívben, az izomban, a vesében vagy az agyban. Amikor ezek a szövetek megsérülnek, az enzim kiszabadul a vérszérumba. Például az AST szintje szívroham vagy izomsérülés esetén megemelkedik a szérumban. Így tehát ez nem a legspecifikusabb májsérülés-indikátor, mivel az emelkedését okozhatja egyéb sérült szövet is.

Az ALT (SGPT) viszont főként a májban található. Ez persze nem azt jelenti, hogy kizárólag a májban található, de itt van a legnagyobb koncentrációban. A máj sérülése következtében kikerül a véráramba, így ez viszonylag jól mutatja a máj állapotát.

Mi az AST (SGOT) és az ALT (SGPT) normális szintje?

  • Az AST (SGOT) normális tartománya 5–40 egység/liter vérszérum (a vér folyadék része).
  • Az ALT (SGPT) normális tartománya 7–56 egység/liter vérszérum.

Az AST és ALT tartományok kis mértékben különbözhetnek az adott labor által alkalmazott technikától/protokolltól függően. Mindezek mellett minden labor meg szokta adni a normál referenciatartományt a páciens leletén.

Vannak kéznél leletei, de nem világos, hogy a bennük olvasható értékek, kifejezések mit jelentenek pontosan? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap: https://targenta.org/services_hun.html…

Tudni szeretné, hol tudná májfunkcióját a leggazdaságosabban magánúton mérni és monitorozni? Árra, nyitvatartási időkre és földrajzi régióra szűrhető magánorvosi szolgáltatás keresőnkben megtalálja, amit keres! Böngésszen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük