Az időskori demencia egy kiterjedt, központi
                  idegrendszert érintő betegség.

Időskori demencia – diagnózis és terápia

A várható élettartam növekedésével a szenior korúak számának és arányának növekedését figyelhetjük meg (3). Ezáltal azoban új kihívásokkal is szembesülnünk kell: az időskori demencia vezető diagnózissá vált a neuronális eredetű betegségek között. Mintegy 36 millió ember érintett világszerte és ez a szám 2030-ra várhatóan eléri a 60 milliót (2). Az időskori demencia egy kiterjedt, központi idegrendszert érintő betegség, amely a mindennapi életet megnehezítő kognitív, érzelmi és viselkedésbeli eltérésekkel jellemezhető.

A betegség lefolyása egyénenként változó lehet, amelyet nagyban befolyásol az alap egészségi állapot és a genetikai háttér. Időskori demenciák közé sorolható és egyben leggyakoribb betegségek az Alzheimer- kór, a vaszkuláris (ér eredetű) demencia és a Lewy-testes demencia.

Kockázati tényezők, amelyek szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában:

 • kardiovaszkuláris betegségek

 • elhízás

 • cukorbetegség

 • idős kor

 • fejsérülés

 • genetika


Melyek az időskori demencia fő jellemvonásai?

 • kezdetben a rövid távú, később a hosszú távú memória zavarai

 • nyelvi nehézségek

 • személyiségi jegyek változása

 • pszichiátriai betegségek

 • viselkedésbeli változások


A diagnózis

A betegség korai felismerése, a klinikai, biokémiai, struktúrális, metabolikus jegyek időben történő azonosítása kiemelt fontosságú a betegség lefolyása szempontjából (2). A diagnózis felállításában, a tünetek felismerésében a háziorvosoknak hagyományosan központi szerepe van, hiszen ők azok, akik jellemzően vértesztek és kognitív tesztek elvégzésével hozzásegíthetik a pácienst a további szakszerű vizsgálatokhoz, terápiákhoz. Fontos tudni azonban, hogy lehetőség van beutalót kérni neurológiai szakrendelésre akkor is, ha ezt a háziorvos magától nem javasolja, illetve lehetőség van beutaló nélkül magánrendelések meglátogatására is, amennyiben a fenti ockázati tényezők fennállnak. Nagy segítségünkre ugyanis vannak a betegség felismerésében és differnciáldiagnosztikájában az elmúlt évtizedben gyorsan fejlődő, egyre kifinomultabb képalkotó eljárások: az ún. mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) illetve apozitron emissziós thomográfia (PET) vizsgálatok mind hozzásegítenek a korai felismeréshez, a klinikai-patológiai folyamatok job megértéséhez, új biomarkerek felkutatásához, és ezáltal a lehető leghatékonyabb terápiához (1)


Terápia

Jelenleg, egyik időskori demenciára sem létezik mindent megoldó gyógymód. Viszont nagyon fontos megérteni, hogy igenis elérhetőek olyan terápiás lehetőségek, tüneti kezelések, amelyek a kognitív és viselkedésbeli változásokat enyhíteni képesek, és ezáltal érezhetően magasabb életszínvonalat biztosítanak mind a páciens, mind annak környezete számára (4). A számos lehetőséget a következő csoportokba lehet rendezni:


Tüneti kezelések:

 • kognitív tünetek enyhítése gyógyszeres kezeléssel: koncentráció- és memóriazavarok

 • neuropszichiátriai tünetek gyógyszeres kezelése: szorongás, depresszió, érzéketlenség, különböző izgalmi állapotok

 • ezen kognitív és neuropszichiátriai tünetek nem gyógyszeres kezelése


Sérülések minimalizálása:

A demenciában szenvedő betegek különféle okokból kifolyólag gyakran megsérülnek, ezáltal a kezelések céljai között szerepel ezen sérülések elkerülése is (4). Ami mindenképpen pozitív a betegségben szenvedők és szeretteik számára: bizonyított, hogy egészséges életmóddal, személyre szabott étkezéssel, rendszeres, az aktuális fizikai állapotnak megfelelő mozgással, illetve arendszeres szűrővizsgálatokon való részvétellel időben sikeresen kitolhatjuk az első tünetek megjelenését és a betegség lefolyását is észrevehetően lassíthatjuk.