Májfunkció: Milyen tesztek javasoltak még az ALT és AST tesztek mellett a májműködés kivizsgálására?

májfunkció, vérkép, májenzim, alkohol, AST, ALT, GGT, SGOT, laborvizsgálat, májbetegség, zsírmáj, diagnosztika

A májfunkciót ténylegesen tükröző vérvizsgálatok az ALT és AST tesztek mellett a következők:

Alkoholfogyasztókban a gamma-GT (GGT) jelzi elsőként, hogy a szerv túlterhelt. Más esetekben az a már eddig is emlegetett transzaminázok emelkednek (AST/SGOT, ALT/SGPT). Ez utóbbiak egymáshoz viszonyított aránya is fontos információt ad. Amennyiben az alkohol okozta a máj károsodását, a kettő közül az AST más néven SGOT magasabb, egyéb betegségekben az ALT más néven SGPT.

Ha csak az alkalikus foszfatáz (AP) és a gamma-GT emelkedik, epeúti betegségre gondolunk.

Koagulációs panel (protrombinidő vagy PT, és nemzetközi normalizált ráta vagy INR): Ezek a tesztek a vér normális alvadását, illetve a vérzés és a véraláfutások gátlását mérik. Ez bizonyos fehérjéknek, az ún. alvadási faktoroknak köszönhető, amelyek normális esetben a májban termelődnek. A normál értékek 9,5 és 13,8 másodperc körül vannak.

Albuminszint (hipoalbuminémia): Az albumin egy nagyon gyakran előforduló, változatos funkciójú fehérje a vérben. Szintén a májban termelődik, és ha a normál szintnél kevesebb van belőle, az krónikus májbetegséget vagy májcirrózist jelezhet. Megjegyezzük, hogy számos szervi betegség is okozhat alacsony albuminszintet. A normál értékek 3,5–5 g/dl között vannak.

Bilirubin: Ez a molekula a vörösvértestek természetes pusztulásának mellékterméke a májban. Egészséges esetben ezek epeként ürülnek a széklettel. A bilirubinszint emelkedése a máj működési zavaraira utalhat. Bár egyéb betegségek is együtt járhatnak a vörösvértestek pusztulásával, ami szintén okozhat bilirubinszint-emelkedést, normál májműködés mellett is. A normál értékek 0,1–1,0 mg/dl között vannak.

Vannak kéznél leletei, de nem világos, hogy a bennük olvasható értékek, kifejezések mit jelentenek pontosan? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap: https://targenta.org/services_hun.html…

Tudni szeretné, hol tudná májfunkcióját a leggazdaságosabban magánúton mérni és monitorozni? Árra, nyitvatartási időkre és földrajzi régióra szűrhető magánorvosi szolgáltatás keresőnkben megtalálja, amit keres! Böngésszen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük