Mit jelentenek a magas májfunkció (AST és ALT) értékek? (És mit nem?…)

májfunkció, vérkép, májenzim, alkohol, AST, ALT, GGT, SGOT, laborvizsgálat, májbetegség, zsírmáj, diagnosztika

Az AST (SGOT) és ALT (SGPT) viszonylag érzékeny indikátorai a különböző okokból kialakult májkárosodásnak, ill. -sérülésnek, és együttesen szokták májfunkció (májpanel) tesztnek nevezni. Mindazonáltal hangsúlyozzuk, hogy a normálisnál magasabb májenzimértékek nem feltétlenül egyenlőek a májbetegséggel – ez a két érték még önmagában nem diagnosztikus, sőt!

Tehát a magasabb értékek jelenthetnek májproblémát, de nem szükségszerűen. Például ezen enzimek megemelkedését szív- és vázizomsérülés is okozhatja! Az emelkedett AST- és ALT-szint eredményeinek az értelmezése a páciens mélyebb klinikai kivizsgálásától függ, tehát mindenképpen máj- és izombetegségekben jártas orvosnak kell ezeket értékelnie, illetve egyéb májenzimek szintjét is ismerni kell a diagnózishoz!

Az AST (SGOT) és az ALT (SGPT) pontos szintje nem elégséges a májbetegség mértékének és a máj jövőbeli működésének meghatározására. Például az akut hepatitis A-val fertőzött betegeknél nagyon magas AST- és ALT-szint alakul ki (néha többezer egység/liter), mégis a legtöbb ember teljesen felgyógyul a fertőzésből szövődménymentesen. Ezzel szemben a krónikus hepatitis C-fertőzött betegeknek általában alig emelkedik az AST- vagy az ALT-szintjük, pedig a májuk súlyosan károsodott, és jelentős hegesedés (cirrhózis) is megjelenik a májban a folyamatos enyhe gyulladás következtében.

Emiatt ezek mellett egyéb, a máj funkcióját leíró teszteket is érdemes elvégeztetn, nem csak ezt a kettőt! Ez lehetséges ugyanabból a vérvételből, csak előre tisztázni kell, mekkora májpanelre van szükség! Azzal, hogy milyen egyéb értékekekt érdemes figyelni e kettő mellett, következő posztunkban fogalkozunk. Tartsanak velünk!

Vannak kéznél leletei, de nem világos, hogy a bennük olvasható értékek, kifejezések mit jelentenek pontosan? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap: https://targenta.org/services_hun.html…

Tudni szeretné, hol tudná májfunkcióját a leggazdaságosabban magánúton mérni és monitorozni? Árra, nyitvatartási időkre és földrajzi régióra szűrhető magánorvosi szolgáltatás keresőnkben megtalálja, amit keres! Böngésszen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük