Melyek a leggyakoribb májfunkciós vérvizsgálatok?

májfunkció, vérkép, májenzim, alkohol, AST, ALT, GGT, SGOT, laborvizsgálat, májbetegség, zsírmáj, diagnózis

Melyek a leggyakoribb májfunkciós vérvizsgálatok? Mire jó egy májfunkció panel?

Nem véletlen, hogy a májfunkciós vérvizsgálatok a leggyakrabban kért labortesztek. Gyakorlatilag a májunk egész életünkben igyekszik kiszűrni a mérgeket a vérünkből, és az, hogy mennyire jól teljesíti ezt a feladatát, kritikus az életminőségünk szempontjából.

A népszerű májfunkció tesztekkel tehát értékelni lehet az aktuális májfunkciót és ezzel összefüggésben a májsérüléseket. A májsérülés alatt most nem feltétlenül csak azt értjük, ha mondjuk konkrétan megütjük a szervet, hanem a különféle egyéb betegségek, például a hosszú ideje fennálló alkoholizmus okozta károkat is.

A májsérülés kivizsgálásának első lépése egy egyszerű vérvizsgálat, amely kimutatja a máj bizonyos enzimeinek szintjét a vérben. Normális körülmények közt ezek a májenzimek javarészt a májsejteken belül találhatóak. Ha viszont bármi okból a máj sérült, akkor ezek az enzimek kikerülnek a véráramba, és ezt nagyon pontosan lehet sima vérmintából mérni.

A legérzékenyebben mérhető és leggyakrabban vizsgált májenzimek az ún. aminotranszferázok. Ilyenek például az aszpartát-aminotranszferáz (AST vagy SGOT) vagy az alanin-aminotranszferáz (ALT vagy SGPT).

Ezek az enzimek normális esetben főként a májsejtekben és kisebb részben az izomsejtekben találhatóak. Amikor a máj megsérül vagy károsodik, akkor a májsejtekből kiszabadulnak ezek az enzimek a vérbe, azaz megemelkedik az AST- és ALT-szint, ezzel jelezve a májbetegséget.

Egyéb májjal kapcsolatos vérvizsgálatokkal más májenzimeket is mérnek. Az AST-n és ALT-n kívül még az alkalikus foszfatáz, az 5’-nukelotidáz, a gamma-glutamil-transzpeptidáz (GGT) is megtalálható a májban.

Az, hogy ezek milyen mértékben és milyen arányban jelennek a meg a vérvizsgálat eredményében, az elég jó betekintést ad abba, hogy mi is lehet a gond. Teljesen más májenzim-képet mutat ugyanis egy fizikai trauma hatására megsérült máj, mint például egy alkoholos zsírmáj. Tehát egy vérből történő májenzim-vizsgálat nem csak arra jó, hogy tudjuk, baj van-e, hanem arra is, hogy sejtsük, pontosan milyen jellegű is az a baj.

Tudni szeretné, hol tudná májfunkcióját a leggazdaságosabban magánúton mérni és monitorozni? Árra, nyitvatartási időkre és földrajzi régióra szűrhető magánorvosi szolgáltatás keresőnkben megtalálja, amit keres! Böngésszen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!

Esetleg van már valamilyen lelete, de nehezére esik az eredmény értelmezése? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap.


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük