Hogyan néz ki a peritoneális dialízis a gyakorlatban?

clearance, dialízis, kreatinin, labor, laboreredmények, lelet, targentainfo, vérkép, vese, vesefunkció, vizelet

Hogyan történik és mi a páciens feladata?

A peritoneális dialízis esetében a páciensnek a hemodialízissel szemben jóval aktívabban kell részt vennie a dialíziskezelésben, sőt sok esetben teljesen egyedül is képes rá megfelelő gyakorlás után!

A legfontosabb talán, hogy akár ő végzi a folyamatot, akár segítséget vesz ígénybe hozzá, a páciens felel a hasfelszín és a katéter tisztaságának fenntartásáért, ahova a kezelést beadják, hogy ezzel megelőzze a fertőzést.

Ilyenkor a betegnek meg kell mérnie a testtömegét, hogy meghatározza a felhasználni kívánt folyadék töménységét. Ezután fel kell vennie egy maszkot, és meg kell tisztítania a hasi katéter helyét. A hasüregbe vezetett folyadékot bent kell hagyni, és várni, hogy a hashártya beleszűrje a bomlástermékekat a folyadékba. A bomlástermékekkel telt folyadékot ezután vissza kell szívni a folyadéktartó tasakba. Ezután a betegnek le kell csatlakoztatnia a kiszűrt folyadékot tartalmazó tasakot, és egy új tasaknyi folyadékot csatlakoztatnia, amely belefolyik a hasűrbe. Amint a folyadék befolyt a hasüregbe, az új tasakot össze lehet tekerni és beletenni a páciens alsóneműjébe a következő kezelésig. Ez a folyamat általában 30 percet vesz igénybe, és naponta négyszer-ötször kell megismételni.

Alternatív kezelésként a peritoneális dialízist igénylő betegeknél használható egy ún. „cycler”. A cyclert esténként kell használni. A cycler öt-hat tasak dialízisfolyadékot használ el, amelyet a berendezés automatikusan cserél alvás közben.

Érdekelné, hol tudja a bomlástermékek a szintjét, azaz a vesefunkciót a leggazdaságosabban magánúton mérni és monitorozni? Árra, nyitvatartási időkre és földrajzi régióra szűrhető magánorvosi szolgáltatás keresőnkben megtalálja, amit keres! Böngésszen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!

Esetleg van már valamilyen lelete, de nehezére esik az eredmény értelmezése? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap.


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük