A dialíziskezelések típusai

dialízis, vese, lelet, vérkép, vizelet, labor, laboreredmények, vesefunkció, kreatinin, clearance, kreatininclearance

Milyen típusú dialíziskezelések léteznek? Hogyan működik a hemodialízis?

A dialízis két fő típusa a hemodialízis és a peritoneális dialízis. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Először ismerjük meg a hemodialízist!

Hogyan működik a hemodialízis?

A hemodialízis során az egy külső gép speciális szűrőberendezéssel közvetlenül az Ön véréből szűri ki a felesleges vizet és anyagcsere-termékeket.

Ekkor a páciens vérét egy vékony, steril csővön keresztül a gépben lévő szűrőre, az ún. dialízismembránbra vezetik rá, amin fennakadnak azok az anyagok, amelykre Önnek nincs szüksége.

Ehhez a páciens egy artériájába és egy vénájába egy speciális ércsövet (Gore-Tex graftot) helyeznek a karon vagy a lábon keresztül, ritkábban pedig egy ún. Cimino-fisztula segítségével közvetlenül kapcsolódnak a karban lévő artériához és vénához. Ezek után tűket helyeznek a graftba vagy a fisztulába, és átengedik a vért a dialíziskészülékbe, és annak szűrőjén keresztül vissza a testbe.

Ha a betegnek például nagyon sürgősen van szüksége dialízisre, akkor egy nagy átmérőjű katétert (hemodialízis katétert) vezetnek közvetlenül egy nagy nyaki vagy lábvénába a dializálás megkezdéséhez. A dialíziskészülékben a szűrő túloldalán lévő oldatba kerülnek át az Ön testéből „kimosott” bomlástermékek.

Tudni szeretné, hol lehetne ezeknek a bomlástermékeknek a szintjét, azaz a vesefunkciót a leggazdaságosabban magánúton mérni és monitorozni? Árra, nyitvatartási időkre és földrajzi régióra szűrhető magánorvosi szolgáltatás keresőnkben megtalálja, amit keres! Böngésszen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!

Esetleg van már valamilyen lelete, de nehezére esik az eredmény értelmezése? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap.


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük