Mikor van szükség vese dialízisre?

dialízis, vese, lelet, vérkép, vizelet, labor, laboreredmények, vesefunkció, kreatinin, clearance, kreatininclearance

Mikor van szükség dialízisre? Vajon Önnek is kell, vagy kelleni fog?

Amikor a vese képtelen megfelelően szűrni a vért, és a bomlástermékekkel telt folyadék kritikus mértékben felhalmozódik a szervezetben, a betegnek dialízisre lehet szüksége.

A veseelégtelenség és a vesepótlás két fő oka a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

Ha egy ember szervezetében olyan szinten felgyülemlenek a bomlástermékek, hogy megbetegszik tőlük, akkor szüksége lehet dialíziskezelésre. A bomlástermékek szintje általában lassan emelkedik.

A vesebetegségekre szakosodott orvosokat nefrológusoknak nevezik. A nefrológusok a páciens vérében lévő vegyületek mérésével tudják eldönteni, hogy mikortól szükséges elkezdeni a dialízist. A vérben mérhető két fő vegyület a „kreatinin” és a „karbamid” (urea). Ennek a kettőnek a vérszintemelkedése jelzi, hogy a vese egyre nehezebben tudja megtisztítani a vért a bomlástermékektől.

Az orvosok egy „kreatinin clearance” nevű vizeletvizsgálatot is végezhetnek a veseműködés megállapítására. A betegnek ilyenkor egy teljes napig egy speciális tégelyben kell gyűjtenie a vizeletét. A kreatininszint mérésével becslik meg a vérben és a vizeletben található bomlástermékek mennyiségét. A vérben és a vizeletben mért vegyületszint összehasonlításával az orvos egy pontos becslést tud adni a veseműködésre. A végeredményt kreatinin clearance-nek nevezik. Általában akkor kezdik el a dialízist, amikor a páciens kreatinin clearance értéke 1-gyel 10 ml/perc alá esik.

Az orvosok természetesen nem robotok, és a betegek klinikai tüneteit is figyelembe veszik a dialízisről való döntéskor. Ha egy betegnek súlyos problémája van a felesleges víz ürítésével, vagy szív-, tüdő-, ill. gyomorpanasza van, vagy nem érez ízeket, a lábában sem érez megfelelően, az indokolhatja a dialízist még akkor is, ha a kreatinin clearance 10 ml/perc felett van.

Tudni szeretné, hol lehetne ezeknek a bomlástermékeknek a szintjét, azaz a vesefunkciót a leggazdaságosabban magánúton mérni és monitorozni? Árra, nyitvatartási időkre és földrajzi régióra szűrhető magánorvosi szolgáltatás keresőnkben megtalálja, amit keres! Böngésszen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!

Esetleg van már valamilyen lelete, de nehezére esik az eredmény értelmezése? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap.


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük