Mik a vese fő feladatai?

dialízis, vese, lelet, vérkép, vizelet, labor, laboreredmények, vesefunkció

Számos ember él Magyarországom károsult vesefukcióval és a dialízis így sokaknak testközeli élmény, vagy a közeljövőben azzá válhat.

Ezért fontos megismerni, hogy miről szól ez a fajta terápia.

Mint korábbi posztunkban említettük, a dialízis tulajdonképpen a károsult vagy hiányzó vese funkcióit veszi át.

A vese egyik fő feladata, hogy tartsa a folyadékegyensúlyt a vizeletmennyiség szabályozásával. Most azonban egy másik, ezzel összefüggő funkcióról lesz szó. A vese másik fő feladata ugyanis az, hogy a folymatosan termelődő anyagcsere-bomlástermékeket eltávolítsa a szervezetből.

A szervezet működése közben a sejtek energiát használnak fel. Miközben kinyerik az energiát a kémiailag nagyon bonyolult összetételű táplálékból, a sejtek számos mellékterméket termelnek, amelyeket ki kell üríteni a szervezetből, hiszen vagy nincs rájuk szükségünk, vagy éppen kifejezetten károsak számunkra.

Ha ezek a bomlástermékek nem ürülnek kellőképpen, akkor felhalmozódnak a szervezetben. A vérben felgyülemlő bomlástermékek ún. „azotémiát” okoznak. Amikor ezek a melléktermékek felhalmozódnak a szervezetben, akkor betegnek érezzük magunkat, és ezt az ún. „urémiát” a testünkben feldúsult urea (karbamid) és más nitrogéntartalmú bomlástermékek okozzák.

A dialízis másik feladata tehát a folyadékegyensúly fenntartása mellett ezeknek az anyagoknak a rendszeres eltávolítása.

Ha tudni szeretné, hol lehetne ezeknek a bomlástermékeknek a szintjét, azaz a vesefunkciót a leggazdaságosabban magánúton mérni és monitorozni? Árra, nyitvatartási időkre és földrajzi régióra szűrhető magánorvosi szolgáltatás keresőnkben megtalálja, amit keres! Böngésszen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!

Esetleg van már valamilyen lelete, de nehezére esik az eredmény értelmezése? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap.


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük