Mi az a dialízis, hogyan kell elképzelni?

dialízis, vese, lelet, vérkép, vizelet, labor, laboreredmények, vesefunkció

Hazánkban nagyon sokan élnek károsult vesefukcióval és így kerülnek a rendszeres dialízis közelébe. Nade mi is az a dialízis, hogy kell elképzelni?

A vese feladata a bomlástermékek kiszűrése a vérből. A dialízis egy olyan eljárás, amely a vese számos funkcióját hivatott helyettesíteni. A vese egy páros szerv a hasüreg hátulsó részének két oldalán. A dialízis segítségével a betegek produktív és hasznos életet élhetnek annak ellenére, hogy a veséjük nem működik elégségesen. Az amerikai Renal Data System 2015-ös éves jelentésében szereplő statisztika szerint, körülbelül 468 000 beteg kap dialíziskezelést az Egyesült Államokban. Ezen felül több mint 193 000 végstádiumú vesebeteg esett át sikeres veseátültetésen. Ezek a számok lakosságarányosan nálunk is hasonlóak (Amerikában kb. 160 millióan, hazánkban körülbelül 10 millióan élnek).

A dialízis azt csinálja, hogy tulajdonképpen átveszi az elégtelenül működő vese feladatát. A vesének pedig rengeteg szerepe van!

Az egyik létfontosságú feladata, hogy fenntartja a szervezet folyadékháztartását. Ezt a kiválasztott vizelet mennyiségének szabályozásával éri el napi szinten. A forró napokon a testünk többet izzad. Így tehát kevesebb vizet kell kiválasztanunk a vesén keresztül. A hideg napokon a testünk kevesebbet izzad. Ezért a vizeletürítésnek fokozódnia kell, hogy megmaradjon az egyensúly a szervezetben. A vese feladata, hogy tartsa a folyadékegyensúlyt a vizeletmennyiség szabályozásával.

Ha tudni szeretné, hol lehetne a vesefunkcióját a leggazdaságosabban magánúton mérni és monitorozni? Árra, nyitvatartási időkre és földrajzi régióra szűrhető magánorvosi szolgáltatás keresőnkben megtalálja, amit keres! Böngésszen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!

Esetleg van már valamilyen lelete, de nehezére esik az eredmény értelmezése? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap.


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük