Milyen kockázatai vannak az endoszkópiának? Mikor kapom meg a leletet?

reflux, gerd, gyomorégés, sav, záróizom, gasto-oesophagealis reflux, endoszkópia, gasztroenterológia

Az endoszkópia biztonságos beavatkozás, és ha szakképzett orvos végzi, komplikációk rendkívül ritkán fordulnak elő.

Ez lehet helyi irritáció a vénánál, ahol beadták a gyógyszert, nem kívánatos reakció az alkalmazott gyógyszerekre, már fennálló szív- vagy tüdőbetegség szövődménye, és vérzés is előfordulhat a biopszia vagy a polipeltávolítás helyén (amely szinte mindig enyhe, ha egyáltalán előfordul, és ritkán igényel vérátömlesztést vagy műtétet). A súlyos szövődmények, mint pl. perforáció (a nyelőcső, gyomor vagy patkóbél kilyukadása) igen-igen ritkák, de általában műtétet igényelnek.

Mikor lesz lelet?

A legtöbb esetben a vizsgálóorvos vagy asszisztense közli az eredményeket és a lehetőségeket a lábadozóból való távozás előtt akkor, ha biopsziára nem volt szükség. Ha azonban kellett szövetmintát venni, az azt végző intézménytől függően 3 nap és 2 hét közötti időtartamban készül csak el. Épp emiatt nem érdemes minden nap telefonálni az eredményekért: sokkal célravezetőbb, ha az EESZT felületre belépve ellenőrzi naponta, hogy megjött-e már a lelet. Ezt az Ügyfélkapuján keresztül tudja megtenni.

Ha tudni szeretné, hol lehetne ilyen eljárást magánúton igénybe venni és pontosan mennyiért? Keressen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!

Esetleg van már ilyen lelete, de nehezére esik az eredmény értelmezése? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap.


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük