Reflux és endoszkópia

Barett, reflux, gerd, gyomorégés, sav, záróizom, gasto-oesophagealis reflux, endoszkópia, gasztroenterológia

Mit látunk az endoszkópiából és mit nem? Milyen egyéb vizsglatok vannak erre?

Refluxkor a gyomor/nyombél beltartalom visszaáramlása bizony nagyon irritálja a nyelőcső hámját, ugyanis az nincs felkészülve ilyen kémhatású és emésztőenzim tartalmú anyagokra: ez panaszokhoz és ami rosszabb, szövődményekhez vezet.

Fontos tudni, hogy reflux esetén a jellegzetes tünetek – egészen pontosan a gyakori, hosszantartó gyomorégés és a savas felbüfögés – sokszor annyira diagnosztikusak önmagukban, hogy akár el is kerülhetőek a további vizsgálatok.

Azonban mindig meg kell csinálni a vizsgálatot, ha időskorban kezdődnek a tünetek, vagy az ún. „alarm” vagyis vészcsengő tünetek is fennállnak. Ezek a vészcsengő tünetek a következők: nyelési nehézség, hányás, étvágytalanság, fogyás, vérzés, vérszegénység. Azért fontos ez, mert ilyen esetekben daganat is megbújhat a refluxos tünetek mögött, melynek korai kezelése életmentő lehet.

Illetve akkor is mindenképp szükséges a vizsgálat, ha a tünetek egyszerűen nem reagálnak az adekvát kezelésre.

Az első vizsgálat ilyenkor mindig a felső endoszkópia (gyomortükrözés, gastroscopia). Ilyenkor a nyelőcsövet, a gyomrot, és a patkó/ nyombelet is átvizsgálják. A szabad szemmel is látható eltérések diagnosztizálásán túl, szövettani mintavételre (biopszia) is sor kerülhet, illetve bizonyos kezelések (injekciós/lézeres vérzés csillapítás, értágulatok lekötése) is elvégezhetőek. Ritkán más vizsgáló módszerekre is szükség lehet (nyelés röntgen vizsgálat, 24 órás pH-monitorozás).

Mit látnak a gyomortükrözés során?

A reflux okát nem mindig látják, látszhat ha rekesz sérv (orvosul hiatus hernia) van jelen, illetve az is ha maga a szfinkter olyan laza, hogy a cső mellett sem zár rendesen.

Láthatóvá válnak továbbá a reflux szövődményei is. Ilyenek a nyálkahártya felmaródása, gyulladása; sőt akár fekély is látszódhat, mely aztán vérzéshez, vagy a hegesedés miatt szűkülethez és így nyelési nehézségekhez is vezethet.

Emellett a hosszantartó irritáció ún. Barrett nyelőcső kialakulásához vezethet, mely egy rákot még pont megelőző állapot. a nyelőcső alsó szakaszának sejtjei lassan átalakulnak, megvastagodnak, strukturálisan egyre jobban hasonlítanak a bélrendszer belső falának sejtjeihez.) Ilyenkor gyanújelek makroszkóposan is láthatóak, de egyértelműen csak a szövettani minta tudja bebizonyítani a jelenlétét.

Ha tudni szeretné, hol lehetne ilyen eljárást magánúton igénybe venni és pontosan mennyiért, keressen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!

Esetleg van már ilyen lelete, de nehezére esik az eredmény értelmezése? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap.


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük