Mi az a reflux és mit tudunk tenni ellene?

reflux, gerd, gyomorégés, sav, záróizom, gasto-oesophagealis reflux, endoszkópia, gasztroenterológia

A reflux betegség (azaz szép hivatalos latin nevén gastro-oesophagealis reflux avagy GERD) azt az állapotot jelenti, amikor a gyomorsavval és/vagy más emésztőnedvekkel is elkeveredett gyomor és/vagy nyombél bennék vissza-visszaáramlik a nyelőcsőbe.

A betegség megértéséhez tudnunk kell, hogy az elfogyasztott étel útja normálisan egyirányú; ezt szervezetünk különböző egyenirányító szelepekkel, zárószerkezetekkel biztosítja. A nyelőcső és a gyomor között is van egy gyűrűs záróizom (latinosan szfinkter), ami normálisan csak akkor és addig van nyitva, míg nyeléskor az étel áthalad rajta.

Ha ez az izom máskor is elenged vagy anatómiai okokból nem zár tisztességesen, akkor a gyomortartalom bizony vissza tud áramlani a nyelőcsőbe. A nyelőcső hámja viszont nincs felkészülve ilyen kémhatású (a gyomor pH-ja normálisan 2 körüli, azaz nagyon-nagyon savas) és enzimtartalmú anyagokra, így az a nyálkahártya irritációját, károsodását okozza, ami kellemetlen panaszokhoz vezet.

Maga a jelenség időnként egészségesekben is előfordul; túlevés, egyeseknél sima előrehajás, túl szoros ruházat vagy éppen a várandósság miatt megnőtt pocak is okozhatja.

A leggyakoribb tünetei a felhas közepére lokalizált vagy a mellkas középvonalában jelentkező égő érzés (alias gyomorégés), savas felbüfögés, torok kaparás, rossz szájíz, kellemetlen szájszag, , fogromlás, száraz köhögés.

Reflux betegségről beszélünk, ha legalább heti 2 alkalommal jelentkeznek enyhe tünetek, vagy közepes/súlyos tünetek jelentkeznek heti egyszer.

A panaszokat többnyire uralni lehet helyes életmóddal és időnként néhány recept nélkül kapható gyógyszer segítségével. Ha ez már nem elég, szükséges lehet tartós gyógykezelés, illetve bizonyos válogatott esetekben a sebészi megoldás is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A mellkasi fájdalom mindig úgy nevezett „alarm” tünet, főképp, ha a fájdalom légszomjjal társul vagy kisugárzik az állkapocsba/karokba. Ilyenkor a szívinfarktust/anginát mindig ki kell zárni, mielőtt ráfogjuk a panaszokat a refluxra. Ha a panaszok súlyosak vagy nagyon gyakoriak, és recept nélkül kapható szerekre nem szűnnek.

A helyzetet például felső endoszkópiával lehet megfelelően megvizsgálni. Ha tudni szeretné, hol lehetne ilyen eljárást magánúton igénybe venni és pontosan mennyiért? Keressen adatbázisunkban a targenta.org/app/kereso/radiology oldalon!

Esetleg van már ilyen lelete, de nehezére esik az eredmény értelmezése? Kérje ‘Leletértelmezés szakértővel’ nevű szolgáltatásunkat és minden kérdésére megnyugtató, érthető választ kap.


Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük