Mit mutat a vérképben a PSA?

PSA teszt, prosztata-monitorozás, prosztataspecifikus antigén, prosztata rák, prosztata gyulladás, rákszűrés

Ha prosztata-monitorozás, akkor PSA. Nade mi ez a dolog, egyáltalán minek a rövidítése? Soha nem gondolná, mire is jó eredetileg!

PSA: A prosztataspecifikus antigén rövidítése. Ez egy enzim, amelyet a prosztata termel, és ejakulációkor (magömléskor) kerül bele az ondóba, amelyet aztán hígabbá tesz, hogy a hímivarsejtek könnyebben tudjanak úszni. Sokáig úgy gondolták, hogy az emelkedett szintje egyenlő a prosztatarák kialakulásával, de ma már tudjuk, hogy nem rosszindulatú folyamatok (pl. prosztatagyulladás, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás vagy akár csupán az ejakuláció) is megemelik az enzim szintjét a vérben, így óvatosan kell következtetni, ha ennek az értéke 4,0 ng/ml fölé emelkedik (régen ez volt a prosztatarákot jelző küszöbérték). A vérképen való kimutatása általában a rákszűrővizsgálat része, de ma már nem feltétlenül ajánlják az elvégzését minden esetben az ellentmondásos kutatási adatok miatt. Az is kiderült, hogy kicsit személyspecifikus is, másrészt „egy érték nem érték”, tenenciákból tudunk igazán tájékozódni. Amennyiben emelkedik a PSA-értéke, vagy más arra utaló jel van, ami alapján gondja lehet a prosztatájával, bátran forduljon hozzánk: segítünk eligazodni a számtalan féle további vizsgálati és terápiás lehetőség világában! Kérje Komplex Betegút szolgáltatásunkat, és biztonságban érezheti magát, mert együtt mindig tudjuk, mi a következő lépés és időben meg is tudjuk azt tenni!

Bővebben a Komplex Betegút Támogatásról: itt


Zsákai Lilian, Msc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük