Mi az, hogy PROSZTATA?

prosztatarák, prosztatagyulladás, prosztata megnagyobbodás, rák, urológia, dülmirigy

A kifejezetten férfiaknál jelen lévő szervek is sajnos ezer módon „hibásodhatnak meg” az idő előrehaladtával, mégis talán orvosi értelemben a legtöbbet vizsgált szerv a prosztata. Nade mi is ez pontosan?

Prosztata: más néven dülmirigy. Dió méretű képlet, amely a húgycső körül helyezkedik el a közvetlenül a húgyhólyag alatt. Mirigy lévén váladékot termel (ez az ondótérfogatának kb. 1/3-a), amely enzimekkel aktiválja a hímivarsejteket. Az ondónak ezen kívül két másik mirigy váladéka is része, amely orgazmuskor termelődik és ürül végső soron a húgycsőbe, tekintve, hogy a funkciója a hüvely savas kémhatásának semlegesítése és a hímivarsejtek táplálása. A szerv leggyakoribb kórképei a prosztatagyulladás, a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák. A gyulladás általában jól kezelhető antibiotikummal. A prosztatamegnagyobbodás egy jóindulatú túlburjánzás, amely gyógyszerekkel vagy műtéttel kezelhető, és 50 év felett majdnem minden férfit érint. A prosztatarák a leggyakoribb ráktípus férfiaknál, de 41-ből csak egy férfi hal bele. Ezutóbbinak a kezelése sokrétű, általában műtét, hormon-, sugár-, vagy kemoterápiát, illetve ezek kombinációját alkalmazzák.

Ha szeretne még hiteles, rövid, lényegretörően megfogalmazott egészségügyi információkat olvasni a hírfolyamában, kövesse be a Targenta oldalát – érdemes! Köszönjük!


Molnár Benedek, MSc
Tudományos szakfordítói képesítés a Szegedi Tudományegyetemen | Neurobiológus diploma a Szegedi Tudományegyetemen | PhD tanulmányok az idegtudomány területén a Szegedi Tudományegyetemen | Gazdaságinformatikus tanulmányok a Budapesti Gazdasági Egyetem keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük