Mi az, hogy ANDROGÉN?

férfi nemi hormon, androgen, DHEA, here, Leydig-féle sejt, LH, luteinizáló hormon, tesztoszteron, szexuális vágy

Movember – a férfiegészség hónapja!

Androgén: a férfi nemi hormonok gyűjtőneve. A hormoncsalád legjellemzőbb tagjai: tesztoszteron, epitesztoszteron, androszteron, dehidroepiandroszteron (DHEA). Az androgének nagyrészét a herékben lévő Leydig-féle sejtek termelik a luteinizáló hormon (LH) hatására, a többi részét pedig a mellékvesekéreg termeli. Nőkben is termelődnek androgének, csak jóval kevesebb mennyiség. Náluk a petefészek és a mellékvese termeli ezeket a hormonokat. Az androgének anabolikus („felépítő”) szteroidok, amelyek közül a legjelentősebb a tesztoszteron, amelynek szerepe rendkívül szerteágazó a szervezetben: az izomnövekedésért, a csonterősségért, a szexuális vágyért és bizonyos fokig a hangulatért felelelős.

Ha szeretne még hiteles, rövid, lényegretörően megfogalmazott egészségügyi információkat olvasni a hírfolyamában, kövesse be a Targenta oldalát! Köszönjük!


Molnár Benedek, MSc
Tudományos szakfordítói képesítés a Szegedi Tudományegyetemen | Neurobiológus diploma a Szegedi Tudományegyetemen | PhD tanulmányok az idegtudomány területén a Szegedi Tudományegyetemen | Gazdaságinformatikus tanulmányok a Budapesti Gazdasági Egyetem keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük