Nagy árat fizetünk, ha nem megyünk el második oltásra

antitest, comirnaty, immunitás, második dózis, memória T-sejt, nyájimmunitás, teljes védettség, vakcina, vaxzevria

Sajnos Magyarországon, mint ahogy az Egyesült Államokban is, egyre többen szeretnék kihagyni a koronavírus-oltás második dózisát. Az indokok nem tisztázottak, egyelőre csak spekulálni lehet, hogy miért nem adatják be egyesek a második oltást: talán vannak, akik az első oltás mellékhatásait nem szeretnék újra átélni, vannak esetleg, akik megelégszenek az első oltás nyújtotta védelemmel, vagy netalán az élethelyzetükben rossz lenne a mellékhatások időzítése, és olyanok is, akik csak a védettségi igazolvány általi többletjogokra apellálnak. Ez utóbbiak számára rossz hír, hogy a kormány fontolgatja a védettségi igazolvány érvénytelenítését azoknál, akik nem mennek el a második oltásra. De nem csak emiatt lenne fontos beadatni mindkét adagot!

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataiból számolva kiderül, hogy több tízezren nem érkeztek meg a második oltás időpontjára, ez főként a kínai Sinopharm vakcinánál jellemző (1,2). A Sinopharmnál ez különösen veszélyes, mert az eddigi tapasztalatok szerint csak második dózis után fejti ki hatását (3). Ma a Magyarországon elérhető vakcinák hatásosságai látszólag csak néhány százalékkal emelkednek a két oltás között, ám a különbség nem csak ebben a kb. 10%-ban áll, több szempontból is fontos, hogy mindkét oltást felvegyük. Nézzük végig a ma elérhető adatok alapján az oltások hatásosságainak alakulását (3):

  • A Pfizer/BioNTech vakcinája, a Comirnaty, az első dózis után kb. 90%-os, a második után 95%-os védettséget nyújt.
  • Az Oxford/AstraZeneca oltóanyaga (Vaxzevria) az első oltás után 76% a védettségi arány, a második dózis után két héttel pedig 82,4%.
  • A Moderna vakcinája az első adag után 80%-os védettséget nyújt, amely 10 százalékponttal nő a második oltást követően.
  • Az orosz Sputnyik V 70-80% körüli védettséget ad a gyártó szerint, és ez a második oltás után 92%-ra emelkedik.

Ezek a számok könnyen félrevezethetnek minket, mert (sajnos vagy nem sajnos) egyelőre kevés adatunk van arról, hogy mi történik, ha valaki nem adatja be a második oltást, azaz nem tudhatjuk, meddig tart az első oltás utáni védettség (4). Másrészről pedig gyakorlatilag mindenhol az antitestszámmal azonosítják a védettséget, ám ez egyáltalán nem ad teljes képet az immunrendszerünk működéséről. Az antitestek is remekül működnek, de csak rövidéletű védettséget nyújtanak, mert a szervezetünket megterhelné, ha minden kórokozó után folyamatosan fenntartaná a magas ellenanyag-koncentrációt. Többek közt ezért jönnek létre a fertőzést követően ún. memória T-sejtek, amelyek a nevükhöz híven „emlékeznek” a betolakodóra, és ha újra találkoznak vele, akkor robbanásszerű osztódásba kezdenek, és elpusztítják a fertőzött sejteket. Egyéb esetben csak kis számban keringenek a vérünkben (5). Ez biztosítja számunkra a hosszú távon fenntartható, hatékony immunitást. Természetesen erre is le lehetne tesztelni a népességet, de ez észszerűtlenül nagy költség és erőfeszítés lenne, sokkal okosabb döntés egyszerűen elmenni a második oltás időpontjára.

Tehát elmondhatjuk, hogy a második oltás kihagyásának a százalékos védettség különbségein kívül sokkal inkább a védettség hosszútávúvá tételében van: jelenlegi tudásunk szerint a második oltás felel inkább a hosszútávú eredményért.

Mitévők legyünk, ha nem megfelelő a második oltás időpontja?

Bár a Pfizer 21 nappal a Moderna pedig 28 nappal az első oltás után ajánlja a második dózis beadását, az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja (CDC) szerint ezt az időtartamot biztonságosan ki lehet tolni akár 6 hétre is (5). Ez több okból is elfogadható: van, akinek az élethelyzete nem engedi meg, hogy több napig nyomja az ágyat, de van olyan is, aki az első oltás után elkapja a fertőzést (legalábbis ekkor jelennek meg a tünetek), ők jól teszik, ha halasztják a második oltást, mert így nem veszélyeztetik a többi oltakozót. A szakértők szerint akkor is érdemes beadatni az oltást, ha ennél is több idő telt el a második dózis esedékessége óta, hiszen ártani később sem fog, és csak így érhetjük el a nyájimmunitást (6). Nincs tehát kifogás, mindenképpen vegyük fel a koronavírus-vakcina második adagját.


Referenciák:

  1. 24.hu – Több tízezer magyar nem vette fel a második oltást
  2. 24.hu – Fogytán az orosz vakcina, a kínaiból sokan nem vették fel a második oltást
  3. hvg.hu – Többszörösen megjárhatják azok, akik elbliccelik a második oltásukat
  4. cnet.com – Why it’s important to get the second dose of the COVID-19 vaccine
  5. health.gov.au – Do people have to receive two doses and do they have to be the same type of COVID-19 vaccine for it to be effective?
  6. health.clevelandclinic.org – Why It’s Important to Get Your Second COVID-19 Vaccine Dose

Molnár Benedek, MSc
Tudományos szakfordítói képesítés a Szegedi Tudományegyetemen | Neurobiológus diploma a Szegedi Tudományegyetemen | PhD tanulmányok az idegtudomány területén a Szegedi Tudományegyetemen | Gazdaságinformatikus tanulmányok a Budapesti Gazdasági Egyetem keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük