Természetes vérnyomáscsökkentők: nem kell rögtön a patikába rohanni

aerob testmozgás, allicin, flavonoid, fokhagyma, polifenol, szív- és érrendszeri megbetegedés

Ahogyan az előző cikkünkben már megírtuk, a magasvérnyomás-betegség, vagyis hipertónia, kezeletlenül rendkívül veszélyes tud lenni. A modern korunk átka a jelentősen megváltozott életvitel, és bizony a szervezetünk ilyen mértékű változásokra nincs felkészülve. A legnagyobb ellenségek közt az egészségtelen étrendet és a mozgásszegény életmódot szokták (joggal) emlegetni, de a felgyorsult életvitellel járó stressz sem elhanyagolható. Természetesen régen is létezett hipertónia – éppen emiatt rengeteg természetes tápanyagról ismert, hogy csökkenti a vérnyomást – ám a 21. század emberének jóval nagyobb az esélye, hogy szüksége lesz rá. Lássuk hát, mik a lehetőségeink, ha gyógyszerek nélkül, házilag szeretnénk orvosolni a kialakulóban lévő betegséget, hiszen itt is a megelőzés a legjobb orvosság!

Mielőtt rátérnénk a természet patikájára, hadd ejtsünk pár szót a legkézenfekvőbb módszerről. Ehhez nincs szükség semmi másra, csak a saját elhatározásunkra, ez a csodaszer nem más mint a testmozgás. Az összefüggés könnyen belátható: a testmozgás erősíti a szívünket és keringési rendszerünket, épp ezért szívünk kisebb pumpalökésekkel is képes megfelelően keringetni a vért, rugalmasabb lesz az erek fala, ráadásul az erek kitágulnak a végtagokban, így csökken az ellenállásuk (2). Természetesen nem kell sem maratont futni, sem pedig testépítő bajnokká válni! A WHO ajánlása szerint legalább heti 150, vagy napi 30 perc (heti öt nap) könnyedebb testmozgás, vagy heti 75 perc intenzívebb testmozgás 35-40%-kal csökkenti a stroke esélyét, a szív- és érrendszeri megbetegedésekét pedig 20-25%-kal (1). A könnyű (aerob) testmozgás például a tempós gyaloglás, a biciklizés, az úszás, vagy akár a házimunka is (1,2). Az intenzív testmozgás pedig lehet futás, harcművészet, focizás vagy kertásás (1,2).

Térjünk most át a természet adta lehetőségeinkre! Az előző írásunkban már említettük, hogylehetőleg mit ne vigyünk be a szervezetünkbe. Itt most inkább arról lesz szó, hogy mit együnk, ha vigyázni akarunk a vérnyomásunkra. Összegyűjtöttünk hát néhány tápanyagot, amelyeket nem nehéz manapság beszerezni, mégis súlyos higanymilliméterektől szabadulhatunk meg általuk:

  • Kálium: az előző írásunkban említettük, hogy a túlzott sófogyasztás emeli a vérnyomást. A kálium viszont segít a vesének kiválasztani a konyhasóban lévő nátriumot. A legjobb káliumforrások a friss zöldségek és gyümölcsök, különösképp a kajszibarack, narancs, saláta, paradicsom, vagy bab. Emellett tejtermékek és a halak is bővelkednek káliumban, sózatlan verziójukat fogyasszuk bátran (2,3).
  • Étcsokoládé: természetesen csakis mértékkel fogyasszuk, ugyanis szívünk (és nadrágjaink) nem hálálják meg, ha kilószám faljuk a csokoládét. Kis mennyiségben viszont nagyon kellemes orvosság. Az étcsokoládé, és kiváltképp a természetes, nem lúgosított kakaópor (azaz nem a holland kakaó) flavonoidokban gazdag, amelyek ellazítják az érfalakat (3).
  • Bogyós gyümölcsök: ők nem csak káliumban, hanem polifenolokban is bővelkednek. Ezek a természetes anyagok csökkentik a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség kockázatát, továbbá javítják a keringést és enyhítik a gyulladásos folyamatokat is (3,4).
  • Fokhagyma: ha már a vérnyomásról beszélünk, nem hagyhatjuk ki a magyar konyha egyik alapelemét sem! A fokhagymának rengeteg hasznos összetevője van, mi most csak az allicint említenénk meg, amely szintén tágítja az ereket, ezáltal csökkenti az ellenállásukat. Egy tanulmány szerint a szisztolés nyomást átlagosan 8, a diasztolés nyomást pedig 5 Hgmm-rel csökkentette a fokhagymadús étrend. Ez pedig felér egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatásával (5,6).
  • Fahéj: végül pedig következzen egy szintén könnyen beszerezhető fűszer, a Cinnamomum nemzetséghez tartozó fák belső kérgéből. Ázsiában évszázadok óta használják a hagyományos gyógyászatban, és bár tudományosan még mindig nem tisztázott a hatásmechanizmusa, valószínű, hogy szintén értágító hatása révén csökkentik az erek falára nehezedő nyomást (5).

A listánk természetesen nem teljes, csupán egy kis ízelítőt szerettünk volna nyújtani a természet kincstárából. Reméljük, ezzel a rövid cikkel meghoztuk a kedvét, hogy egy fokkal tudatosabban vásárolja meg az étrendjéhez a hozzávalókat, főképp, ha felmerült a gyanú, hogy gondok lehetnek a vérnyomásával. Talán nem is kell hegyeket megmozgatni egy egészségesebb életmódhoz!


Referenciák:

  1. WHO – Physical activity guideline
  2. Mayoclinic – High blood pressure
  3. Medicalnewstoday
  4. The effects of polyphenols and other bioactives on human health. Food Funct., 2019,10, 514-528
  5. Healthline
  6. Garlic lowers blood pressure in hypertensive subjects, improves arterial stiffness and gut microbiota: A review and meta-analysis. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1472-1478

Molnár Benedek, MSc
Tudományos szakfordítói képesítés a Szegedi Tudományegyetemen | Neurobiológus diploma a Szegedi Tudományegyetemen | PhD tanulmányok az idegtudomány területén a Szegedi Tudományegyetemen | Gazdaságinformatikus tanulmányok a Budapesti Gazdasági Egyetem keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük