Barát vagy ellenség? – A tesztoszteron és a COVID-19 kapcsolata

COVID-19, immunrendszer, Sars-Cov-2-fertőzés, tesztoszteron, tesztoszteronpótlás

Az elmúlt évben több kutatócsoport kezdett el foglalkozni a tesztoszteronszint és a Sars-Cov-2-fertőzés okozta COVID-19 betegség lefolyása közti összefüggésekkel. Főként azért merült ez fel, mert Kínában (Wuhanban) és Németországban felfigyeltek rá, hogy a férfi betegek prognózisa jóval kedvezőtlenebb, azaz több férfi kerül intenzívre vagy hal bele a fertőzésbe, mint nő, ill. a nemi hormonok szintje korrelál a betegség súlyosságával (1,2). A kutatások némiképp ellentmondásosak, mivel a tesztoszteron (egészséges szinten) segíti az immunrendszer működését, ám azt is tudjuk, hogy a COVID-19 azért olyan veszélyes, mert az immunműködést túlzottan serkenti, és ez sodorja a beteget életveszélyes állapotba (3).

Ezek szerint a tesztoszteroncsökkentés megvédene a COVID-tól?

Van benne logika, hiszen a kutatók kimutatták, hogy az egyik enzimünk, a TMPRSS2, amelyet a koronavírus a sejtbe való bejutáshoz használ, a tesztoszteron hatására termelődik a tüdő hámsejtjeiben (4). A klinikusok arra is felfigyeltek, hogy a hormonterápiában (anti-androgén injekció) részesülő prosztatarákos betegek alig kapják el a COVID-19-et. Igen ám, de ha túl alacsony a tesztoszteronszint (5 nmol/l alatti), akkor általánosságban gyengül az ellenállóképesség a vírusokkal szemben, tehát ez megint csak kockázati tényező (3).

Akkor a külsődlegesen bevitt tesztoszteron árthat?

Attól függ, mennyit és milyen céllal visszük be. A fenti okfejtésből adódóan azzal csak segítünk a koronavírusnak, ha több olyan enzimet termelünk, amelynek a segítségével bejuthat a sejtekbe. Ezen kívül a magas tesztoszteronszint kifejezetten hátrányos is az immunrendszer működésére nézve (erről is írtunk már itt). Ez bizony vonatkozik mindenkire, aki anabolikus szteroidokat szed, hiszen a tesztoszteron is az, így külön kérjük, hogy mindenki, aki már most a nyári beach body-t építgeti neadj’ Isten anabolikus szteroidok segítségével, az mérlegelje, hogy ezzel ront a Covid-dal szembeni ellenállóképességén.

Egyetlen kivétel az, akinek az orvosa rendelt el tesztoszteronpótló kezelést, mert egyébként kórosan alacsony a hormon szintje a vérében. Szerencsére ezzel kapcsolatban is nyilvánosságra hoztak már kutatási eredményeket, amelyekből az derült ki, hogy azoknál, akik erre a terápiára szorulnak, nem rosszabb a betegség klinikai kimenetele, mint azoknál, akik nem kapnak tesztoszteronpótlást – éppen azért, mert a tesztoszteronszintjük a terápia következtében normál értéken maradt, nem pedig afölé emelkedett.

A végszó tehát, hogy tudományosan alátámasztott tény, hogy a tesztoszteronszint befolyásolja a koronavírus-fertőzés esélyeit, és a férfiaknak általában súlyosabbak a tüneteik, de a legnagyobb biztonságban akkor vagyunk, ha az egészséges szintet (10–28 nmol/l) „tartjuk”, azaz hacsak az orvos nem írja fel a tesztoszteronszint normális határértékeken belül tartásához, nem szedünk hormontartalmú készítményeket (5).A végszó tehát, hogy tudományosan alátámasztott tény, hogy a tesztoszteronszint befolyásolja a koronavírus-fertőzés esélyeit, és a férfiaknak általában súlyosabbak a tüneteik, de a legnagyobb biztonságban akkor vagyunk, ha az egészséges szintet (10–28 nmol/l) „tartjuk”, azaz hacsak az orvos nem írja fel a tesztoszteronszint normális határértékeken belül tartásához, nem szedünk hormontartalmú készítményeket (5).

Keressen bátran tesztoszteronszint-teszteket orvosi magánszolgáltatás keresőnkben


Referenciák:

  1. Effect of SARS-CoV-2 infection upon male gonadal function: A single center-based study
  2. The majority of male patients with COVID-19 present low testosterone levels on admission to Intensive Care in Hamburg, Germany: a retrospective cohort study
  3. Androgen-driven COVID-19 infection – is testosterone an enemy or a friend?
  4. Donaldson, SH, Hirsh, A, Li, DC, Holloway, G, Chao, J, Boucher, RC, et al. Regulation of the epithelial sodium channel by serine proteases in human airways. J Biol Chem 2002;277:8338–45.
  5. COVID-19 Infection in Men on Testosterone Replacement Therapy

Molnár Benedek, MSc
Tudományos szakfordítói képesítés a Szegedi Tudományegyetemen | Neurobiológus diploma a Szegedi Tudományegyetemen | PhD tanulmányok az idegtudomány területén a Szegedi Tudományegyetemen | Gazdaságinformatikus tanulmányok a Budapesti Gazdasági Egyetem keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük