Ön is tehet az alacsony tesztoszteronszint ellen!

androgén, cink, csontsűrűség, D-vitamin, DHEA, merevedési zavar, terméketlenség, tesztoszteron

Bár sok hasonló kémiai szerkezetű férfi nemi hormonról tudunk (amelyek gyűjtőneve: androgének), amelyek bonyolult anyagcsere-folyamatok útján egymásba tudnak alakulni, mégis a jelen írásunkban a legtöbb szót a tesztoszteron kapja majd, hiszen az összes androgén közül ez a legismertebb és egyben a legmeghatározóbb is. De miért olyan fontos ez? Mik befolyásolják a termelését és mik a hatásai?

A tesztoszteron, mint a hormonok általában, a vérben folyamatosan kering (ezért egy egyszerű vérvétellel meg lehet mondani, hogy van-e elég belőle), és minden szövetben/sejtben kifejti hatását, ahol éppen receptorára akad. Éppen emiatt a hatása rendkívül sokrétű, mivel egymástól távoli és nagyon különböző szervek (nemi szervek, agy, vázizom, bőr, csontok, immunrendszer stb.) működésében játszik szerepet (1). Mi azért a teljesség igénye nélkül összeszedtük a legjellegzetesebb hatásokat, amelyek összességében a másodlagos férfi nemi jellegek kialakulását takarják (1,2):

  • Spermiumtermelés
  • Szexuális vágy növelése
  • Vázizomtömeg-növekedés
  • Csontsűrűség (ásványianyag-tartalom) növelése
  • Zsírtömegeloszlás szabályozása
  • Agresszív és/vagy versengő magatartás
  • Szőrnövekedés

A fentiek ismeretében nem is meglepő, hogy az alacsony tesztoszteronszint alapvetően ezen hatások elmaradását eredményezi. Ezek közül a legrettegettebbek a merevedési zavar, a terméketlenség, a csökkent libidó vagy a mell megduzzadása (gynecomastia). Ritkábban ugyan, de előfordul, hogy túl magas a tesztoszteronszint a vérben, ekkor szintén előfordulhat merevedési zavar vagy terméketlenség, de emellett még szív- és érrendszeri betegségek is megjelenhetnek.

Na de mettől meddig megfelelő a tesztoszteronszintünk? Férfiaknál a normál tesztoszteronszint 10–28 nmol/l, nőkben ez jóval kevesebb: 0,2–0,9 nmol/l, és mindkét nem esetében az öregedéssel fokozatosan csökken a szintje az egészséges szervezetben is (3). Ám sajnos nem csak az öregedéssel járó, természetes hormonszintcsökkenés fordul elő, sőt, 2012 óta 170%-kal nőtt azon férfiak száma, akinél 45 éves kor előtt jelentkezett ez. A leggyakoribb kiváltó okai ennek általában más kórképek következményei, így az ún. hypogonadismus, a heréket ért trauma (és eltávolítás), hormonkezelés, rákterápia, a pajzsmirigy alulműködése vagy a májzsugor (4). Ezeken kívül még befolyásolhatja a túlsúly, az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú diabétesz, máj- és vesebetegségek, esetleg nagy mennyiségű szteroid bevitele a szervezetbe (4).

Ezek alapján elmondható, hogy nem csak genetikai okai lehetnek a nem megfelelő tesztoszteronszintnek, hanem mi is tehetünk érte, hiszen az egészséges életmódunkkal is javíthatjuk az esélyeinket. Persze, persze már megint az egészséges életmód, ne hízzunk el stb… nos, igen ez is fontos, de ennél konkrétabb tanácsokkal is szolgálhatunk. A táplálkozásban a két legfontosabb tápanyag, amely elengedhetetlen tesztoszteron termeléséhez a D-vitamin és a cink. Szerencsére ezeket viszonylag könnyen „beszerezhetjük” a megfelelő ételekkel: pl. a tonhal, a tej vagy a tojássárgája remek D-vitamin-forrás, és a rákfélék, a darált marhahús és a hüvelyes zöldségek (bab, lencse, csicseriborsó) bőven tartalmaznak cinket (1). Ezen kívül táplálékkiegészítőként kapható dehidroepiandroszteron (DHEA) is, ez az androgén és ösztrogén hormonok előanyaga, és elméletben öregedés elleni hatása van, de az erre vonatkozó kutatási adatok ellentmondásosak, emellett komoly mellékhatásokat is okozhat, így nem ajánlott a szedése (5).

Meglepő módon, nem csak a táplálkozással befolyásolhatjuk a hormon szintjét, hanem a viselkedésünkkel is. Tekintve, hogy a tesztoszteron termelésére az agy (azon belül a hipotalamusz) adja ki a parancsot, ezért a reá ható ingerekkel serkenthetjük a termelést, persze nem feltétlenül tartós ideig. Ilyen inger például a szexuális aktivitás, az izzadtságban található, nemi hormonokhoz hasonló feromonok vagy akár részvétel egy versenyben (1,6). További érdekesség, hogy az egészséges és vonzó másodlagos férfi nemi jellegek kialakítása mellett a tesztoszteron gyengíti is az immunrendszert (7). Hogyan alakulhatott ki az, hogy a vonzó férfiasság, amely növeli a szaporodás esélyét, egyben csökkenti is túlélés esélyét? Az evolúciós pszichológia ezt az ún. patogén-rezisztencia modellel magyarázza, amely szerint ez azért maradhatott fent, mert a „sikeres hímek” olyannyira jó génekkel rendelkeztek, hogy az immunrendszerük gyengülése ellenére is képesek voltak túlélni, ők még úgymond pazarolhattak is a saját erőforrásaikkal, és ezt a génállományt a nőstények előnyben részesítették, hogy a saját utódjaik is előnyt élvezzenek (7).

Keressen bátran tesztoszteronszint-teszteket orvosi magánszolgáltatás keresőnkben


Referenciák:

  1. The Effects of Testosterone on the Body – Healthline.com”
  2. Eltérések és változások a tesztoszteronszintben – Webbeteg.hu
  3. A tesztoszteron hormon szerepe a szervezetben – Webbeteg.hu
  4. A tesztoszteron szint csökkenésének leggyakoribb okai férfiaknál – Medicover
  5. DHEA – Mayo Clinic
  6. Smelling of Odorous Sex Hormone-like Compounds Causes Sex-Differentiated Hypothalamic Activations in Humans. Savic et. al. Neuron. 2001:4 pp. 661-668.
  7. Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia. 182. old. Osiris 2003.

Molnár Benedek, MSc
Tudományos szakfordítói képesítés a Szegedi Tudományegyetemen | Neurobiológus diploma a Szegedi Tudományegyetemen | PhD tanulmányok az idegtudomány területén a Szegedi Tudományegyetemen | Gazdaságinformatikus tanulmányok a Budapesti Gazdasági Egyetem keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük