Rákprevenciós gasztrokalandok – mi véd meg a ráktól?

antioxidánsok, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, gingko, likopin, oxigén szabadgyökök, rák, reaktív szabadgyökök, zöld tea

Mi a rákkeltő? című írásunkban már részletesen megvizsgáltuk, mit kell elkerülnünk ahhoz, hogy jelentősen csökkentsük a rák kockázatát. Azonban kizárólag arra koncentrálni, hogy mit nem lehet, többnyire csak növeli a frusztrációt és a nemtörődöm életmódhoz való visszatérést, még akkor is, ha ez a döntés esetleg 20 évünkbe kerül majd. Hogy miért? Mert az ember pszichéje annál sokkal többre hivatott, mint hogy processzor-szerűen lefuttassa rajta a tökéletes és nem mellesleg emberileg betarthatatlan tiltásoktól hemzsegő rákmegelőző programot. Élhető, szerethető és a tiltások helyett a lehetőségekre fókuszáló megoldásokat kell találnunk, ha nem csak kampányszerűen, hanem érdemben szeretnénk csökkenteni a rák kialakulásának esélyét. Tartson velünk ezen az úton!

Ha lenne olyan, mondjuk napi egyszer szedhető tabletta, amivel biztosan megelőzzük a rákot, a Targenta lesz az első, aki tudósítani fog róla. Mivel azonban ilyen nincs és a betegség összetett természete okán nem is várható, hogy lesz, ezért egy kicsit el kell szakadjuk a fekete-fehér-igen-nem típusú gondolkodástól és visszatérni a tudományos szemlélethez, amiben a “Mi?” kérdés mellett jelentős szerepet a kap a “Mennyi” és a “Hogyan?” is.

Ugyanis az ellenségeink a rák miatti halálozások számának csökkentésében (amit mostantól egyszerűen megelőzésnek nevezünk) nem változtak: azt kell elérnünk, hogy

  • a lehető legkevesebb reaktív szabadgyök legyen a testünkben (1)
  • hogy amennyiben a rák kialakult vagy kialakulóban van, minél előbb megkezdjük annak kezelését (2)
Mi semlegesíti a reaktív szabadgyököket?

A reaktív vagy oxidatív szabadgyökök olyan magas energiájú molekulák, amik olyanok, mint a kis búgócsigák: addig rontanak-bontanak maguk körül a sejtjeink génállomyányának közelében, amíg rákhoz vezető génmutációt nem okoznak. Ahhoz, hogy nagyobb esélyünk legyen a rák kialakulásának elkerülésére, ezeknek a szervezetünkben megjelenő, mutációkat okozó reaktív szabadgyökök mennyiségét kell csökkenteni.

Láttuk, hogy ez lehetséges a szabadgyökök képződéséért és szervezetbe kerüléséért felelős termékek és cselekedetek elkerülésével – ha kerüljük a plusz kalóriákat, a dohányzást, az alkoholt, a stresszt, a tartósítószereket, az egyszerű cukrokat, a sütőolajat, a felesleges gyógyszerszedést és a túl sok napsugárzást, akkor már beljebb vagyunk. De mit tegyünk, ha nem csak elkerülni kívánjuk őket, hanem a meglévő mennyiséget szeretnénk aktívan csökkenteni?

Ilyenkor jönnek szóba a népszerű antioxidánsok, amik tökéletes példák arra, hogy attól még, hogy valami trendi, igenis lehet jó… Pikírt megjegyzéseket félretéve: nagyon leegyszerűsítve olyan kémiai anyag az antioxidáns, ami be tudja fogni a reaktív szabadgyököket, azaz tulajdonképpen elviszi a balhét a gének helyett. Az antioxidánsok megtalálhatók bizonyos élelmiszerekben, és semlegesítőként szolgálva megakadályozhatják a szabadgyökök által okozott károk egy részét. Ide tartoznak a tápanyag-antioxidánsok, mint az A-, a C-, D- és E-vitamin, valamint a réz, cink és szelén ásványi anyagok.

Vannak azonban más, klasszikus értelemben tápértékkel nem rendelkező vegyületek, amelyek erős antioxidáns hatással bírnak. Egyes növényekben található fitokémiai anyagoknak még a vitaminoknál is erősebb az antioxidáns hatása. Ezeket nem tápanyag-tartalmú antioxidánsokokat növényekben találjuk, ide tartoznak a paradicsomban található likopinek, az áfonyában található antocianinok, a sárgarépa karotinoid vegyületei, a Gingko biloba aktív hatóanyagai és a zöld tea katekinjei (3)

Rengeteg klinikai vizsgálat irányul(t) ezeknek az anyagoknak a rákpreventív hatásának kimutatására vagy számszerűsítésére – eleddig lényegében eredménytelenül. Van azonban néhány fontos oka annak, hogy ezügyben a klinikai vizsgálatok rendre nem hoznak értékelhető eredményt: ezeknek a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és fitokémiai anyagoknak a tudomány elemekre bontó természetéből fakadólag egyenként vizsgálják a rákprevenciós hatását olyan alanyokon, akik a rák kialakulásához hozzájáruló 99%-nyi egyéb dolgot tekintve különböznek egymástól. Azaz: ha egy-egy kezeléssorozat például egy bizonyos antioxidánssal nem hat, annak valószínűbb, hogy más az oka, mint a vitamin hatástalansága, mert az antoxidáns-kezelés mellett ezer más tényező variálódik és kombinálódik a tesztalanyban. Ezen kívül valószínűsítető, hogy ezek az antioxidánsok némi szinergista hatással is rendelkeznek, mint ahogy az is gyanús, hogy a megfigyeléses vizsgálatok tudományos értékét az a tény korlátozza, hogy például aki sok zöld teát iszik, az eleve valószínűbb, hogy egyéb tekintetben is egészségesen él (4)

Tehát összességében azt ajánljuk, hogy igazolt biokémiai hatásuk okán igyekezzünk arányaiban sok olyan antioxidáns tartalmú ételt-italt fogyasztani, amit élvezünk. Hogy kicsit konkrétabbak legyünk, a következőket:

  • alapvetően bármely zöldség vagy gyümölcs jó, ami színes (sokszor a színanyagok maguk az antioxidánsok) és/vagy amelynek magas a C, A, E vitamin tartalma.
  • A zöldség-gyümölcs kategórián kívül is bőven találunk egészséges finomságokat, amelyek egy vagy többféle antioxidáns hatású vegyületeket tartalmaznak. Ilyenek a zöld tea, a vörösbor, a kakaó, a zöld tea, a keserűcsoki, és a telítetlen zsírsavakban gazdag magvak és olajok.
  • Ide tartozik még rengeteg színesebbnél színesebb és persze finomabbnál finomabb fűszer: kapribogyó, sáfrány, oregánó, rozmaring, szójaszósz, szegfűszeg, szárított borsmenta, csillagánizs, zsálya, menta, kakukkfű, bazsalikom, curry por, gyömbér, kömény, fahéj és minden, ami paprika (5,6)

Természetesen itt is igaz, hogy jóból is megárt a sok, azonban esetünkben legtöbbször nem azért, mert lehetséges túl sok antioxidánst fogyasztani – sokkal inkább azért, mert az antioxidáns tartalmú ételekben más, biológiai hatással rendelkező anyagok is jelen vannak. Így van ez sajnos a csoki esetében a telített zsírokkal, a kávé és tea esetén a koffeinnel, vagy a vörösbor esetén az alkohollal. A C-vitamin táplálékkiegészítőkkel is érdemes vigyázni: napi 1000mg fölött hosszabb távon vesekő alakulhat ki, illetve kapszulában szedve a zsírban oldódó vitaminok (A, E, D) esetén is lehetséges túlzásba esni – bár megsúgjuk, a táplálékkiegészítő-árakat elnézve ez utóbbi nem tűnik egy olcsó kihívásnak (3).

Azt ajánljuk tehát, hogy találjuk meg azokat az antioxidáns tartalmú ételeket, italokat és fűszereket, amiket élvezettel fogyasztunk már önmagukban az ízükért is – és legyen az csak egy plusz, hogy történetesen egészségesek is! Kísérletezzünk időnként újabb érdekes antioxidáns-forrásokkal, élvezzük az új ízeket, a színeket az aromákat – és így elkerülhetjük, hogy az egészséges életmód a frusztráció bölcsője legyen. Igyekezzünk az antioxidánsokat ételek és italok formájában bejuttatni, mert így az esetleges negatív mellékhatások elenyésző valószínűséggel jelenkeznek – és nem mellékesen egy színes és illatos indiai étel vagy egy friss gyümölcssaláta lényegesen vonzóbb és ezáltal fenntarthatóbb opció a tablettáknál.

Rákprevenciós cikksorozatunk harmadik részében a rákmegelőző hatású mesterséges szerekről, a szűrések szerepéről, és egyes prevenciós célú műtétekről lesz szó. Ha kíváncsi, hogy volt-e értelme Angelina Jolie teljes mellszövet-eltávolításának, akkor kövessenek minket, mert az is kiderül!


Photo credit: Roxanne Shewchuk

Referenciák:

  1. Cancer.gov: What are free radicals, and do they play a role in cancer development?
  2. Cancer Screening Overview (PDQ®): Health Professional Version
  3. Zuo et al: Advances in the Studies of Ginkgo Biloba Leaves Extract on Aging-Related Diseases
  4. HealthLine: 10 Evidence-Based Benefits of Green Tea
  5. Phytochemicals in cancer prevention and management?
  6. WebMD: Seven (Easy to Find) Foods That May Help Prevent Cancer

Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük