Gyulladásos bélbetegség, irritábilis bél szindróma – Mit is jelentenek valójában? Mi a különbség?

autoimmun, Crohn-betegség, fekélyes bélbetegség, gasztrointesztinális, gyulladás, IBD, IBS

Napjainkban, ha valaki gasztroenterológushoz fordul, azt többnyire hasmenéssel, puffadással illetve mellkasi fájdalommal járó panaszai miatt teszi. Ezek a tünetek számos betegség jellemzői lehetnek, többek között gasztrointesztinális (gyomor-bél rendszert érintő) rosszindulatú elváltozás, gyulladásos bélbetegség (inflammatory bowel diseases – IBD) vagy éppen irritábilis bél szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) állhat a háttérben. Sőt, mindezeken felül más betegségek, akár étel allergia vagy intolerancia is az IBS-szerű betegségek jellemzője lehet, hiszen a tünetek legnagyobbrészt átfednek (1).

Mi is valójában az IBS?

Ez a leggyakrabban diagnosztizált gasztrointesztinális betegség, amely gyakorlatilag valamilyen jellegű, életvitelt befolyásoló bélfunkció zavarral (akár a motilitás megváltozása) jellemezhető, amihez javarészt mellkasi fájdalom vagy diszkomfort, a mikrobiom, vagy akár a bélrendszer permeabilitásának változása is társulhat (2). Az IBS mindezeken felül enyhe fokú krónikus gyulladással is jár (3-4), amihez a bélfalak áteresztő képességének változása miatt a bélfalakon átjutó élelmiszerből származó komponensek, antigének (az immunrendszert aktiváló, a szervezet számára “idegen” anyagok) is hozzájárulhatnak (4). Maga a betegség általában tüneti kezeléssel, az életvitel és a táplálkozási szokások változtatásával jól “kordában tartható” (5).

No és az IBD?

Az IBD olyan komplex, gyógyíthatatlan betegség, amely folyamatosan rosszabbodó, visszatérő krónikus bélgyulladással jár, ez lehet fekélyes bélbetegség (ulcerative colitis- UC) vagy akár Crohn-betegség is (6). Kiváltó okát nem ismerjük, viszont környezeti tényezők, stressz és nagy valószínűséggel genetikai okok állhatnak a háttérben, ugyanis a közelmúltban számos hajlamosító gént azonosítottak. A tünetek igen szerteágazóak és egyénenként eltérők lehetnek, ezáltal a megfelelő diagnózis, kezelés rendkívül nagy kihívást jelent az orvostudomány számára (8).

Átfedések és diagnosztikus különbségek

Mind epidemiológiai, genetikai, mind pedig immunrendszert érintő és mikrobiológiai (bélflórát érintő) átfedések is jelen vannak a betegségek közt. A kiváltó okoktól eltekintve mindkét esetben jellemzők a bélrendszer gyulladásos elváltozásai (9), viszont az IBD esetében a gyulladás mértéke kifejezettebb. A mellkasi fájdalommal, hasmenéssel, puffadással, laza széklettel járó tünetegyüttes jellemző lehet mindkét esetben, viszont a láz, éjaszakai tünetek, súlycsökkenés, étvágytalanság, hányás, vérszegénység az IBD esetében gyakori. IBD-ben a bél nyálkahártyájának gyulladása tehető felelőssé azért, hogy a bélfalon átjutnak olyan anyagok, amelyek “normális”(11) , fiziológiás esetben “bent maradnak”, generálva ezáltal az IBS-tüneteket (3,11). Az IBS-re jellemző még az emésztési zavar, émelygés, gyomorégés, IBD-ben az ízületek, a szem, a bőr és a máj is érintett lehet (9).

Mindkét betegségben szerephez jut az immun rendszer más-más mértékben, ezáltal a bélrendszer áteresztőképességének megváltozása kulcs szerepet játszhat mind az IBS, mind pedig az IBD patogenezisében (9).

Összefoglalva

Az átlag ember számára az IBD és IBS gyakorlatilag megkülönböztethetetlen. Az IBD egy, a gyomor-bél rendszert érintő autoimmun betegség, ezzel szemben az IBS emésztési problémákból, emésztőszervi érzékenységből fakadó kórkép. IBD esetében a gyulladás gyógyszeresen kezelhető, az IBS terápiája gyakorlatilag életmódbeli és táplálkozási szokásokban történő változtatást jelent (12).

Tehát, ha ilyen, vagy a felsoroltakhoz hasonló tüneteket észlel, ajánlott specialistához fordulni, aki a megfelelő diagnózis felállításával, illetve a kifejezetten az Ön igényeire szabott „kordában tartó” kezeléssel közelebb hozza Önt a megoldáshoz!


Referenciák:

  1. IBS-like disorders
  2. Chron’s & Colitis foundation
  3. The role of inflammation in IBS
  4. Sensitivity in IBS
  5. IBD & IBS similarities and differences
  6. Gut microbiome & IBD
  7. IBD services in Scotland
  8. Depression and anxiety in IBD
  9. Overlap between IBD and IBS
  10. Prevalence of Symptoms Meeting Criteria for IBS in IBD
  11. Functional bowel symptoms
  12. Difference between IBS & IBD

Dr. Feketéné Dr. Simon Dóra (MSc, PhD)
Neurobiológus képesítés a Szegedi Tudományegyetemen | PhD fokozat a neurológiai rendellenességek szakterületén, Szegedi Tudományegyetem, Orvosi Kémia Tanszék

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük