Mit tehet egy férfi az egészségéért?

életmód, genetikai háttér, légúti megbetegedések, megelőzés, női prosztata, rák, sérülés, szív- és érrendszeri megbetegedés

A korábbi írásunkban a prosztatarák klinikai alapjairól volt szó, ám most lépjünk hátrébb egyet és nézzük meg az átfogóbb képet. Akármilyen furcsán is hangzik, van logikus magyarázata az életmódváltásnak, amely a tipikusan férfiakat sújtó betegségekre lehet előnyös hatással. Emellett nem a prosztatakarcinóma jelenti az egyetlen veszélyt a férfiak egészségére, és ha arra fogad, hogy a nők soha nem betegedhetnek meg prosztatarákban, mivel eleve nincs is prosztatájuk, akkor nem nyert.

Az általános vélekedés az, hogy a férfiak előbb halnak, mert szeretnek veszélyesen élni. Elsőre azt mondanám, hogy persze, mivel mi bátrak vagyunk, ez a természet rendje. Mint mindig, ez is csak részben igaz. Egyfelől van az agyunk mélyén kétoldalt egy mandulamag alakú képlet, amelyet amygdalának neveznek (latin szó, eredete: amygdalē [gör.], jelentése: „mandula”), és központi szerepet játszik az érzelmek, mint pl. a félelem megtapasztalásában és az arra való emlékezésben. Ez a struktúra egy átlagos férfiban anatómiailag és funkcionálisan egy kicsit különbözik a nőkétől, ami miatt a férfiaknak csökken az érzékenységük a veszélyes helyzetekre (1,2). Másfelől viszont a jelenség életmód kérdése: „a férfiaknak az egészség a legutolsó”, állítja Demetrius Porche, az American Journal of Men’s Health c. szakfolyóirat főszerkesztője. „A legtöbb férfi úgy gondolja, ha be tudja tölteni a társadalmi szerepét, akkor egészséges is” (3).

A WHO európai statisztikái szerint ezutóbbinak van komolyabb hatása a férfiak egészségére, ezt igazolja is az alábbi lista, amely sorrendben mutatja a férfiak korai elhalálozását okozó leggyakoribb betegségeket (4):

Ezek a tünetek általában a következők (2):

  • 1. Szív- és érrendszeri megbetegedések. A férfiak társadalmi-gazdasági háttértől függetlenül többet dohányoznak, egészségtelenebbül esznek és több alkoholt fogyasztanak.
  • 2. Rákos megbetegedések. A férfiak közt a leggyakoribb ráktípusok a tüdő-, a prosztata- és a vastagbélrák (5). Habár a dohányzás a legfőbb oka a tüdőráknak, nem dohányzók körében is kialakulhat, ráadásul a férfiak azok, akik általában olyan munkát végeznek, ahol egyéb káros anyagokat szívhatnak be a levegővel.
  • 3. Légúti megbetegedések. Ezen betegségek közül a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) a leggyakoribb, amelyről szintén régóta ismert, hogy a fő oka az aktív és a passzív dohányzás (6).
  • 4. Sérülések. Ez jól példázza a korábban is említett magasabb kockázatvállalási magatartást, de ezen felül az egészségügyi szolgáltatások ritkább használata is rontja a helyzetet. Ez a jelenség konzisztens sok országban és társadalmi-gazdasági tényezőkre vezethető vissza, valamint a férfiasságról kialakult normákra és a dominanciával kapcsolatos ideálokra (4).

A legtöbb ilyen betegség többé-kevésbé egy irányba mutat: az egészségtelen életmód irányába. A férfiak számára az életmódváltás fogalma kínosnak vagy lányosnak hangozhat, de én semmi szín alatt nem szeretném férfi társaimat rábeszélni arra, hogy holnaptól kezdjenek el jógázni, vagy hogy csak nyers céklát egyenek. Ehelyett Arisztotelész tanítását szeretném hangsúlyozni, az arany középút fontosságát. Ez az egy elv képes olyan gondolkodásmódot kialakítani, amellyel majdnem az összes fenti betegség kockázatát csökkenteni lehet. A klasszikus példa is idevág, miszerint a bátorság erény, de ha túlzásba viszik az vakmerőségbe torkollik. A füstölés régóta bevált módszere a hús tartósításának, mivel a füst részecskéi mérgezőek a mikrobákra nézve, ám ugyanez igaz a saját bélhámsejtjeinkre is, éppen ezért ha túl sok füstölt szalonnát vagy grillezett húst eszünk, az bizony a tápcsatorna rákos megbetegedéséhez vezethet (7).

Sajnos vagy nem sajnos vannak olyan tényezők is, amelyek a mindennapi döntéseinktől függetlenül hatnak az egészségünkre. A prosztatarák genetikai okairól például régóta tudunk már. Nagy mintaelemszámú, teljesgenom-asszociációs vizsgálatok (angolul: Genome-Wide Association Studies) 100 közös, hajlammal összefüggésbe hozható lókuszt azonosítottak már (ezek bizonyos DNS-szakaszok, gyakran ezeket nevezzük géneknek), amelyek hozzájárulnak a prosztatarák kockázatához, és a betegség családi halmozódásának kockázatát kb. 38,9%-ban magyarázzák. Továbbá az áttétes (metasztatikus) prosztatakarcinómában szenvedő férfiak 11,8%-ánál találtak csíravonalmutációkat is (12). Ezek a mutációk örökletesek, nem pedig rákkeltő anyagok okozzák. Érdekesség, hogy az egyik gyanúsított gén a mellrákról elnevezett BRCA (az angol breast cancer rövidítése), amely a prosztatarák kialakulásában is szerepet játszhat (12). Egy másik ilyen gén a KDM6A, amely az X-kromoszómán található (10), ami azt jelenti, hogy a nőkben két példány is található belőle, így náluk jóval nagyobb az esély, hogy legalább az egyik működik.

De ez miért lényeges? A nőknek nincs prosztatájuk, nem? Nos, az igaz, hogy a női prosztatarák elenyészően ritka, de az is igaz, hogy igenis van prosztatájuk, legalábbis egy homológ szervük (azaz evolúciós értelemben ugyanabból a leszármazási vonalból származik), és ezt Skene-mirigynek hívják (11). Mikroanatómiailag megszólalásig hasonlít a prosztatára és még PSA-t is termel (most már nem is annyira prosztataspecifikus, nem igaz?). Ezen kívül gyanítják, hogy fontos szerepet tölt be a női urogenitális szervrendszerben, persze mivel viszonylag új felfedezésről van szó, a pontos funkciója nem ismert. Ezen eredmények alapján egyes kutatók úgy gondolják, hogy a szervet „női prosztatának” kellen hívnunk (11).


Referenciák:

  1. Stanford Medicine.
  2. The Fine Line Between ‘Brave’ and ‘Reckless’: SPRING 2017, SEX, GENDER AND MEDICINE Amygdala Reactivity and Regulation Predict Recognition of Risk.
  3. Health Care: Current Reviews. Male in Health
  4. Men’s health and well-being in the WHO European Region
  5. American Cancer Society website
  6. Centers for Disease Control and Prevention website
  7. Well-done Meat Intake, Heterocyclic Amine Exposure, and Cancer Risk.
  8. Identification of 23 new prostate cancer susceptibility loci using the iCOGS custom genotyping array.
  9. Inherited DNA-Repair Gene Mutations in Men with Metastatic Prostate Cancer.
  10. UniProtKB – O15550
  11. The Female Prostate and Prostate-Specific Antigen. Immunohistochemical Localization, Implications of This Prostate Marker in Women and Reasons for Using the Term „Prostate” in the Human Female. Histol Histopathol.
  12. EAU – ESTRO – ESUR -SIOG Guidelines on Prostate Cancer

Molnár Benedek, MSc
Tudományos szakfordító, Szegedi Tudományegyetem | Neurobiológus diploma a Szegedi Tudományegyetemen | PhD tanulmányok az idegtudomány területén a Szegedi Tudományegyetemen | Gazdaságinformatikus tanulmányok a Budapesti Gazdasági Egyetem keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük