Szexuális úton terjedő fertőzések – mikor tanácsos teszteltetni?

HIV, herpes, STD, fertőző, chlamydia, trichomonas, gonorrhoea, szifilisz, HPV, kezelés, szűrés, higiénia, antibiotikumok

A szexuális úton terjedő betegségek – vagy az angol után röviden STD-k – nem tartoznak a bármikor könnyen bedobható társalgási témák közé. Így annak ellenére, hogy egyre felvilágosulatabban és tudatosabban kezeljük ezt a kérdést, még mindig meglepő lehet, hogy például hány érintett marad a fertőzést követően teljesen tünetmentes, és hogy hogyan lehet STD-nk anélkül, hogy valójában bárkivel is szexuális életet éltünk volna. Most mindezt megtudhatja, mint ahogy azt is, hogy naprakész, egészségtudatos emberként hogyan érdemes kezelnünk a nemi fertőzések kérdését. (1)

Egy átfogó tudományos tanulmány szerint (2) a fejlett világban a legszélesebb körben elterjedt két nemibetegség, nevezetesen a gonorrhoea és a chlamydia, elképesztően nagy hányadában marad észrevétlen: az esetek 45%, illetve 77% -ában a fertőzött (és ezáltal fertőző!) személy teljesen tünetmentes. Hihetetlenül magas szám, amely azonnal rámutat egy fontos dologra: nem csak akkor kell tesztelni, ha tüneteink vannak, hanem akkor is mérlegelnünk kell a tesztelés lehetőségét, ha a szexuális és egyéb higiéniával összefüggő szokásaink alapján ez indokolt – és itt többnyire egyáltalán nem extrém viselkedésformákra kell gondolni. De haladjunk sorjában.

Milyen az, amikor vannak tüneteink?

Az „STD tünetek” alatt általában a nemi szervek égő érzését vagy viszketését, a péniszből vagy a hüvelyből történő szokatlan folyadékürülést, nemi szerveknél megjelenő dudorokat és fekélyeket értünk. Tünetekként kell kezelnünk azonban a szex során fellépő szokatlan fájdalmat, a medence vagy a hasi régió fájdalmait, és olyan teljesen aspecifikus tüneteket is, mint például a mással nem magyarázható, szélsőséges fáradtság, láz, kiütések és a váratlan súlycsökkenés.

Fontos tudni, hogy bizonyos későbbi tünetek és komoly betegségek egy-egy észrevétlen vagy valamely okból figyelmen kívül hagyott fertőzés miatt is kialakulhatnak. Például a meddőség esélye általában magasabb, ha fertőzés áll vagy állt fent, és a meglévő terhességeket szintén súlyosan érinthetik az észrevétlen fertőzések, ezért a fogamzás előtt és a terhesség ideje alatt végzett rendszeres tesztek segíthetnek ezeknek a kérdéseknek a kezelésében. A legtöbb esetben ezeket a fertőzéseket, például a trichomoniasist, chlamydia-t és a szifilisz-fertőzéseket antibiotikumok, vírusellenes és gombaellenes kezelések révén relative egyszerű feladat megoldani, sőt az olyan gyógyíthatatlan fertőzések is, mint például a HIV- és a herpesz is meglehetősen hatékonyan menedzselhetőek – tehát a legfontosabb azt a gondolatot magunkévá tenni, hogy a diagnózis és a kezelés csak hasznos lehet a beteg számára, kizárólag pozitív kimenetele lehetséges egy szexuális úton terjedő betegség azonosításának.

Fontos itt megemlíteni egy másik általánosan elkerült-elkent tényt, amely szélsőséges esetben akár párkapcsolatokat tehet tönkre: szexuális úton terjedő betegséget egyáltalán nem csak szexuális úton kaphatunk el. Nem ritka, hogy valaki STD-t kap edzőteremben, szoláriumokban – vagy bárhol máshol, ahol más személyek ruházatával, ágyneműjével, borotvájával, szemöldökcsipeszével, körömvágó ollójával vagy éppen törülközőjével érintkezik, vagy vértranszfúzióval járó procedúrán esett át, ami egy rutinműtét is lehet. (1,3)

A fő kérdés tehát: mikor kell STD szűrést végezni?

  • ha a fent felsorolt, specifikus tünetekkel találkozunk magunkon vagy szexuális partnerünkön
  • ha olyan nem-specifikus tünetek vannak, amelyeket más betegségek nem magyaráznak
  • terhesség előtt és alatt

Illetve kifejezetten hasznos lehet a rendszeres tesztelés

  • új szexuális partner(ek) esetén
  • rendszeres vér- vagy plazma-transzfúziót követően
  • illetve ha egyes fent felsorolt tárgyakat (például törülköző, borotvapenge) közösen használunk másokkal.

Referenciák:

  • Centers for Disease Control and Prevention. Sexually Transmitted Diseases Treatment Guidelines. MMWR 2010;59
  • Farley TA, Cohen DA, Elkins W. Asymptomatic sexually transmitted diseases: the case for screening. Prev Med. 2003 Apr;36(4):502-9
  • https://www.stdcheck.com/

Zsákai Lilian, MSc
Molekuláris biológus képesítés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán | Molekuláris diagnosztikára szakosodott PhD tanulmányok a Semmelweis Egyetemen | Üzleti tanulmányok a Semmelweis Innovations és InCorpora keretein belül

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük